Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler arbetsmiljöbrott lagförs

Antalet företag som lagförs för arbetsmiljöbrott blir allt fler – och mellan 2019 och 2021 har antalet per år nära fördubblats.
Arbetsmiljö • Publicerad 14 november 2022
Antalet företag som lagförs för arbetsmiljöbrott ökar. Arkivbild.
Antalet företag som lagförs för arbetsmiljöbrott ökar. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Enligt siffror från Arbetsmiljöverket, polisen och Åklagarmyndigheten har lagföringarna – något förenklat ärenden som leder till åtal – ökat årligen sedan 2017.

Framför allt beror ökningen på ett tätare samarbete myndigheterna emellan, samt en satsning på att korta handläggningstiderna.

Annons

– Vi ser det här som ett resultat av det fördjupade samarbete som samtliga tre myndigheter har påbörjat och sedan fullföljt. Vår samverkan har blivit bättre och mer målinriktad, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Trots att lagföringarna blivit fler har antalet anmälningar till Åklagarmyndigheten varit relativt konstanta under senare år. Enligt Kristina Falk Strand är pandemin en delförklaring till de senaste årens stora ökning. Även ny lagstiftning och nya arbetsrutiner har spelat in.

– Vi hade en minskad inströmning under 2021, men samtidigt en ökad lagföring. Det beror delvis på att vi under pandemin hade färre andra ärenden som tog våra resurser och att vi kunde fokusera på just arbetsmiljöbrott i högre utsträckning, säger hon.

– Vi ser den här utvecklingen som väldigt positiv. Det är så klart förfärliga händelser när folk skadar sig allvarligt, och det är tufft för målsäganden att behöva vänta länge på resultatet i straffrättsliga utredningar.

Fakta: Lagföringar per år

Antal lagföringar per år för arbetsmiljöbrott som gäller företagsbot och personligt ansvar.

2017: 52

2018: 58

2019: 65

2020: 83

2021: 114

Källa: Arbetsmiljöverket och Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons