Allt fler adressfuskare åtalas
Det blir allt vanligare att personer ställs inför rätta för folkbokföringsbrott. På ett år har antalet åtal ökat med 250 procent. Det framkommer i en granskning som Hem & hyra har gjort.
Brottet innebär att en person medvetet har uppgett felaktiga uppgifter om var man bor till Skatteverket.
Granskningen visade att 257 personer åtalades för folkbokföringsbrott förra året. I jämförelse med 2020 är det en ökning med 250 procent. Den visade också att adressfuskare i vissa delar av landet löper större risk att åtalas än andra. I Stockholm och Malmö användes lagen inte lika ofta som i Göteborg eller Halmstad, som stod för över hälften av rättsfallen förra året.
– Det här är ett brott som är både svårjobbat och svårbevisat och det är sällan vi kommer åt det. Men det är så klart en prioriteringsfråga och det här har inte högsta prioritet hos oss för tillfället, säger Erik Jansåker, tf biträdande polisområdeschef i Malmö, till tidningen.
Fakta: Folkbokföringsbrott
Sedan 2018 är det straffbart att vara folkbokförd på fel adress. Det innebär att du ska vara skriven där du bor, alltså platsen där du oftast sover.
Straffet är böter, och i värsta fall fängelse i högst två år.
Det krävs att personen medvetet uppger felaktiga eller ofullständiga uppgifter för att det ska vara ett folkbokföringsbrott.
Skatteverket har under vissa förutsättningar skyldighet att anmäla misstänkta folkbokföringsbrott till polis eller åklagare.
Källa: Skatteverket