Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allmänheten varnas för gasutsläpp i Sundsvall

Allmänheten varnas efter ett gasutsläpp från det internationella kemiföretaget Nouryons fabrik i Stockvik i Sundsvalls kommun.
E4 har stängts av sedan ett gasmoln rör sig i riktning mot motorvägen.
Olycka • Publicerad 11 december 2021
Ett gasutsläpp från en kemifabrik har skett i Stockvik. E4:an i närheten har spärrats av och allmänheten varnas. Arkivbild.
Ett gasutsläpp från en kemifabrik har skett i Stockvik. E4:an i närheten har spärrats av och allmänheten varnas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Utsläppet är av den brandfarliga kemiska föreningen metylamin, uppger Henrik Cedergren, inre befäl på Medelpads räddningstjänstförbund.

– Normalt finns det i ett rörsystem inne på fabriken, nu har det kommit ut och sprider sig i luften mot E4 som har stängts av för att folk inte ska åka in i molnet.

Annons

Polisen är på plats för att dirigera trafiken.

Det är inte känt hur hög koncentrationen är. Kemdykare är på väg till platsen för att göra en mätning.

Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har utfärdats. Personer som är i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det är inte känt om någon har skadats.

– De är ganska vana med sånt här inne på fabriken, så de vet hur man ska skydda sig. Det finns inga uppgifter om att någon drabbats utanför fabriken.

I tillräckligt stor dos är gasen dödlig. Men så fort den kommer i kontakt med luft så vispas den runt av vinden.

– Man kan få andningsbesvär och lätt hosta. Gasen påminner om ammoniak. Man känner av det i väldigt låg koncentration, då är det inte farligt, men man bör dra sig därifrån när man känner av den, säger Cedergren.

Räddningstjänsten säger att det inte går att göra någonting åt utsläppet och att gasen kommer att lösas upp av väder och vind. Mängden bedöms inte utgöra några större skador för miljön.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons