Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
De fyra allianspartierna Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna får 23 mandat i regionvalet, och vill ta över styret i Blekinge.
Socialdemokraternas förslag om blocköverskridande styre, har avvisats.
Blekinge • Publicerad 20 september 2018 • Uppdaterad 21 september 2018

Valresultatet från valnatten står sig också efter att förtidsröster och utlandsröster blivit räknade.

Miljöpartiet klarar inte den nya treprocentspärren och åker ur landstinget Blekinge. Därmed mister det styrande rödgröna samarbetet två av sina mandat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får 22 mandat mot Alliansens 23.

Annons

Tidigare har oppositionsrådet Alexander Wendt (M) och allianspartierna meddelat att de kommer att göra anspråk på ledningen i Blekinge om mandatfördelningen blir 23-22.

Sverigedemokraterna får 12 mandat i det nya regionfullmäktige.

En presskonferens kommer att anordnas av allianspartierna på måndag 24 september angående styret.

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) sa efter valet att han vill se ett blocköverskridande samarbete för ett styre med majoritet.

– Det gäller fortfarande. Landstinget står inför stora utmaningar och då behövs ett stabilt styre. Det går inte att uppnå i något av blocken utan då behövs en annan form av styre, säger Kalle Sandström.

Sverigedemokraterna får 12 mandat i det nya regionfullmäktige. Partiet har ställt krav på en dygnet-runt-öppen akutmottagning i Karlshamn för att ge stöd till något av de andra partierna.

– Alliansen har inte egen majoritet, och inte vi heller. Vi har tagit kontakt med andra partier för att få ett bredare samarbete, men det har inte fått gehör, utan avvisats, säger Kalle Sandström.

Socialdemokraterna blev största parti i valet, men kommer inte att styra med enbart Vänsterpartiet.

– Får vi inte till en bredare överenskommelse går vi i opposition, säger Kalle Sandström.

Landstinget Blekinge bildar den nya regionen Blekinge vid årsskiftet. Verksamheten i nuvarande Region Blekinge flyttas över till landstinget.

Annons

Det nyvalda regionfullmäktige samlas första gången 22 oktober.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons