Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Alliansen Aukus samverkar om hypersonisk robot

Aukus • Publicerad 5 april 2022
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA, Storbritannien och Australien meddelar att länderna ska samarbeta för att utveckla en hypersonisk robot. De tre länderna ingick i en allians i september ifjol, kallad Aukus, med inriktning på säkerhetsfrågor främst i Stilla havet.

Beskedet kom i ett gemensamt uttalande från USA:s president Joe Biden, brittiske premiärministern Boris Johnson och Australiens premiärminister Scott Morrison på tisdagen.

Annons

USA:s militär sade samtidigt att man genomfört en provskjutning av en hypersonisk robot från ett flygplan. Roboten hade nått en hastighet över Mach 5 och en högsta höjd på 19 800 meter.

Uppgiften kommer från USA:s försvarshögkvarter Pentagon och dess forskningsavdelning Darpa.

Kina och Ryssland utvecklar också liknande robotvapen. Kina uppger att man provskjutit en robot som flög ett varv runt jorden för att sedan träffa ett mål i Kina. Ryssland uppgav för två veckor sedan att två hypersoniska robotar avfyrats mot mål i Ukraina.

Hypersoniska robotar

Hypersoniska robotar rör sig i mycket hög fart och kan manövrera i luften, vilket gör dem svårare att spåra och stoppa än andra robotar. Hypersonisk hastighet innebär minst fem gånger ljudets hastighet, Mach 5.

Robotarna kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar.

De länder som uppgett att man har utvecklat robottypen är Kina, Ryssland, USA och Nordkorea.

Källa: AFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons