Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Äldres vaccinskydd avtog efter fyra månader

En fjärde dos vaccin mot covid-19 är viktig för att skydda äldre mot allvarlig sjukdom. Men efter fyra månader börjar skyddet att klinga av.
Coronaviruset • Publicerad 5 oktober 2022
En fjärde vaccindos mot covid-19 spelar stor roll för att skydda äldre mot allvarlig sjukdom och död. Arkivbild.
En fjärde vaccindos mot covid-19 spelar stor roll för att skydda äldre mot allvarlig sjukdom och död. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det visar en ny studie där Folkhälsomyndigheten undersökt hur pass länge skyddet av en fjärde dos håller i sig hos 65-plussare.

Det är känt att vaccinets effekt generellt avtar snabbare hos äldre än hos yngre. Enligt den nya studien var skyddet högt mot allvarlig sjukdom och död under fyra månader efter att påfyllnadsdosen tagits hos dem över 65 år. Därefter började effekten att avta – dock i långsam takt, skriver myndigheten i sin rapport.

Annons

Myndigheten har tittat på flera grupper av äldre. För exempelvis boende på särskilt boende, säbo, gav den fjärde sprutan ett skydd mot att dö med covid-19 inom 30 dagar på 96 procent. Detta jämfört med helt ovaccinerade personer.

Efter fyra månader hade skyddet minskat till 90 procent, och efter fem månader låg det på 88 procent.

Skyddet avtog lite snabbare i den yngsta av de studerade grupperna, 65–79-åringar som varken hade hemtjänst eller bodde på särskilt boende. Men detta skulle delvis kunna förklaras med ändringar i provtagningen, enligt myndigheten.

"Studien visar att vaccinationerna minskar risken för allvar­lig sjukdom och död till följd av covid-19. Kunskapen om skyddseffektens varaktighet är något som vi använder för att planera den lämpligaste tidpunkten för påfyllnadsdoser", säger utredaren Jerker Jonsson i ett pressmeddelande.

Fakta: Så ser rekommendationerna ut

I höst rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som är 65 år eller äldre tar en ny, femte, påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Detta gäller även personer som tillhör en riskgrupp och som är 18 år eller äldre.

För personer under 65 år bedöms risken för allvarlig sjukdom vara så pass låg, såvida man tagit tre doser, att Folkhälsomyndigheten inte ser några skäl att rekommendera ytterligare påfyllnadsdoser, förutom till riskgrupper. Vaccin ska dock finnas tillgängligt för dem som ändå vill vaccinera sig.

För friska barn mellan 12 och 17 år slopas rekommendationen att vaccinera sig mot covid-19 från och med den 1 november. Därefter ska vaccin erbjudas till barn i riskgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons