Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tove-rättegång skjuts fram

Hovrättsförhandlingen om mordet på Tove, 21, skjuts fram på begäran av åklagare Adam Rullman.
Han tror att rättegången tidigast kan hållas i slutet av juli.
Brott • Publicerad 2 juni 2023
Åklagare Adam Rullman begär att Tove-rättegången skjuts fram till tidigast slutet av juli. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda i höstas. Båda har överklagat – men förhandlingen i Göta hovrätt, som skulle ha inletts den 12 juni, skjuts nu fram efter ett beslut av domstolen.

Detta efter att Clea Sangborn, som försvarar en av de dömda kvinnorna, kallat in ett expertvittne som ifrågasätter rättsläkarens bedömning av hur Tove dog.

Annons

Det innebär att åklagare Adam Rullman i sin tur behöver komplettera förundersökningen.

"Det föreligger därför hinder mot att hålla huvudförhandling vid planerad tidpunkt. Huvudförhandlingen måste därför ställas in", skriver Rullman i ett yttrande till Göta hovrätt.

Slutet av juli

Bland annat har han bett Socialstyrelsens rättsliga råd att yttra sig gällande dödsorsak och dödssätt, baserat på den medicinska utredningen som finns i fallet. Rättsliga rådet sammanträder först den 25 juli, och yttrandet kan enligt Rullman väntas dröja ytterligare någon vecka efter det.

"Med anledning av slutsatserna från en expertmyndighet ifrågasätts är det av stor vikt den aktuella frågan omsorgsfullt och objektivt utreds", skriver han.

Sangborn: Inga hinder

Även Robert Hannah, som är målsägarbiträde åt Toves pojkvän, skriver i ett yttrande till rätten att förundersökningen troligtvis kommer att behöva kompletteras och att förhandlingen därför bör skjutas fram.

Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, är dock av annan åsikt:

"Det finns inget hinder för att den tid för huvudförhandling som bokats och kallats till ska gälla", skriver hon i ett yttrande.

Göta hovrätt har ännu inte beslutat om något nytt rättegångsdatum.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons