Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare kräver tio års fängelse för polismord

Kammaråklagare Linda Wiking yrkar att den åtalade 17-åringen ska dömas till minst tio års fängelse för mordet på en polisman i Göteborg.
Åklagaren anser att pojken är bunden till brottet, och att han borde förstått att han sköt mot en polis.
Brott • Publicerad 12 november 2021
Blommor och ljus vid platsen där en polis sköts till döds i Biskopsgården, två dagar efter mordet.
Blommor och ljus vid platsen där en polis sköts till döds i Biskopsgården, två dagar efter mordet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polismannen Andreas Danman sköts till döds i stadsdelen Biskopsgården sent på kvällen den 30 juni.

Den åtalade 17-åringen nekar till brottet. Hans advokat, Hans Palm, säger i sin plädering att uppgifter från utredningen som läckt till media, gör att pojken uppfattats som skyldig redan innan Göteborgs tingsrätt börjat pröva anklagelserna.

Annons

17-åringen hävdar att han var i Frölunda, på andra sidan Göteborg, när mordet skedde.

Men åklagaren är säker på sin sak.

– Det råder inga som helst tveksamheter om att han siktar och avlossar två skott mot en person, säger Linda Wiking i sin slutplädering.

Hon anser också att 17-åringen bör ha sett att det var en polisman han mötte och sköt mot. Flera vittnen har berättat att de, på avstånd, såg att personen som sköts var en polis.

940 partiklar

Omkring 700 meters gångväg från mordplatsen hittades, dagen efter mordet, en rad klädesplagg som visade sig ha 17-åringens dna. Där fanns också ett vapen, som vid en undersökning befanns vara mordvapnet. Men inte bara det.

– På jackan, handskarna, hoodien och mjukisbyxorna påvisades det sammanlagt 940 tändsatspartiklar, säger åklagaren Linda Wiking.

Partiklarna är i sin tur också kopplade till mordvapnet.

– Det är gärningsmannen som burit de här kläderna, säger även advokat Hans Palm.

Men han framhåller att någon annan än 17-åringen kan ha haft på sig kläderna vid mordtillfället, även om pojkens dna fanns på dem.

Advokaten medger dock att det är inte mycket som pekar på att någon annan än 17-åringen kan vara gärningsmannen.

Annons

– Möjligheterna kan synas små, men rätten måste ändå överväga, säger Hans Palm.

Vill se ungdomsvård

Han anser att om tingsrätten finner 17-åringen skyldig till mord och mordförsök, ska denne dömas till sluten ungdomsvård i högst fyra år.

Om 17-åringen varit 21 år eller äldre skulle åklagaren Linda Wiking ha yrkat på livstids fängelse, säger hon.

I sin plädering för att pojken, trots sina låga ålder, ska dömas till ett långt straff hänvisar åklagaren bland annat till en tidigare dom i Göteborgs tingsrätt.

I november 2018 sköt en då 17-årig pojke ihjäl en 24-årig man i en annan del av Biskopsgården. Straffet för 17-åringen blev nio års fängelse.

24-åringen hade skjutits av misstag. Pojken var ute efter att döda en helt annan person, och målet var att höja sin egen status bland kriminella.

19-åring förhördes

Sista dagen i rättegången började med ett förhör av en 19-åring som enligt åklagaren blev beskjuten strax före mordet. Han har tidigare inte velat komma till rätten.

– Jag såg någon ligga skjuten bara, säger 19-åringen om mordet.

19-åringen var ganska fåordig när han förhördes i rätten, men hamnade i en kort munhuggning med den åtalade 17-åringen.

Andreas Danman åkte i uniform, men ensam och utan varselväst, på sin civila polismoped när han sköts i skymningen en sommarkväll.

Fakta: Åtalet

En 17-årig pojke är åtalad för att ha mördat polismannen Andreas Danman när denne var i tjänst i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni.

17-åringen åtalas även för grovt vapenbrott och för mordförsök mot tre unga män strax före mordet på polismannen.

Flera personer hörde eller såg dödsskjutningen.

I ett skogsparti i närheten hittades kläder med den åtalades dna, en elsparkcykel och mordvapnet.

Pojken greps två dagar efter mordet.

Han nekar till anklagelserna, och uppger att han var tillsammans med bekanta och spelade spel i en annan stadsdel när mordet skedde.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons