Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare: 15-åring mördade jämnårig för 85 000

En 15-åring sköts till döds inne på en restaurang i Skogås i slutet av januari. Mordet ska ha utförts av en jämnårig pojke som hyrdes in mot betalning, enligt åklagare Ida Arnell.
Efteråt ska han ha åkt till NK och köpt lyxvaror för tusentals kronor.
– Hans motiv är helt ekonomiskt, säger hon.
Brott • Publicerad 11 september 2023
Flera personer åtalas för mordet på en 15-årig pojke i Stockholmsförorten Skogås i slutet av januari. Arkivbild.
Flera personer åtalas för mordet på en 15-årig pojke i Stockholmsförorten Skogås i slutet av januari. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Tio personer åtalas nu i utredningen om dödsskjutningen på 15-åringen i Skogås centrum söder om Stockholm den 28 januari i år.

Enligt utredningen var mordet en hämnd efter en skjutning mot ett bostadshus nio dagar tidigare, som ska ha riktats mot nära anhöriga till den så kallade "kurdiska räven", ledare för Foxtrotnätverket och misstänkt för att stå bakom en stor del av det gängvåld som skett i Stockholm under 2023.

Annons

Chattar som man kommit över från den krypterade meddelandetjänsten Signal visar hur hämnden börjar planeras kort därpå, säger Ida Arnell.

– Man vill då lokalisera den här 15-åringen, som man bedömt har varit med vid det här tillfället, säger hon.

– Så vi kan se att det här mordet börjar planeras lite drygt en vecka innan det sker, men att det då blir av den 28:e.

Vän åtalad

Offret befann sig inne på restaurangen tillsammans med två vänner, som båda avlägsnade sig precis före mordet. Den ena av dem åtalas för medhjälp till mord, då han enligt utredningen under dagen löpande lämnar uppgifter till andra om var 15-åringen befinner sig.

Pojken är sedan ensam inne på restaurangen när mördaren kommer in och skjuter honom i huvudet. 15-åringen förs till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv går inte att rädda.

Den i dag 16-årige pojke som åtalas misstänkt för att ha avlossat skotten har enligt Ida Arnell hyrts in utifrån mot en betalning på 85 000 kronor. Han ska ha försetts med vapen och transport till och från brottsplatsen, och även tilldelats en lägenhet att vara i efter mordet.

Åkte till NK

Ida Arnell bekräftar även medieuppgifter om att pojken kort efter mordet åker till varuhuset NK i Stockholm och köper varor för flera tusen kronor.

– Ja, det stämmer, säger hon.

Pojken har tidigare via sin försvarare meddelat att han förnekar brott.

De chattar som utgör viktig bevisning i målet kom man över i en telefon som först dök upp i en annan utredning. Utöver dem finns vittnesiakttagelser och kartläggningar av de olika misstänkta som styrker åtalet, menar åklagaren.

Annons

Bland övriga som åtalas i målet rör misstankarna medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott.

En av de åtalade är en 20-åring som i juni dömdes till 18 års fängelse för att ha beordrat pojkar att utföra grova våldsdåd tre dagar i följd i södra Stockholm. Han åtalas tillsammans med en 16-åring för stämpling till mord.

Bland de åtalade finns även två 18-åringar och en 17-åring som alla går i samma klass i en gymnasieskola i Stockholm. Två av dem åtalas för förberedelse till mord på 15-åringen, medan en av dem åtalas för medhjälp till mord.

En 25-årig man misstänks ha varit den som anstiftat mordet, men han åtalas inte nu eftersom utredningen gällande honom inte är klar.

Huvudförhandling i Södertörns tingsrätt inleds den 25 september.

Fakta: Tio åtalade efter mord på 15-åring

Totalt tio personer åtalas efter utredningen om mordet på 15-åringen i Skogås centrum den 28 januari 2023.

16-åring: Åtalad för mord och grov vapenbrott

21-åring: Åtalad för stämpling till mord

16-åring: Åtalad för stämpling till mord samt grovt skyddande av brottsling.

18-åring: Åtalad för förberedelse till mord

18-åring: Åtalad för förberedelse till mord. Även åtalad för narkotikabrott och penningtvättsbrott

16-åring: Åtalad för underlåtenhet att avslöja mord

17-åring: Åtalad för medhjälp till mord

16-åring: Åtalad för medhjälp till mord

26-åring: Åtalad för medhjälp till mord samt medhjälp till grovt vapenbrott

20-åring: Åtalad för medhjälp till mord samt medhjälp till grovt vapenbrott

Källa: Stämningsansökan

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons