Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Aggressiva myggarter på Gotland ska undersökas

Djur • Publicerad 12 april 2021
Aggressiva myggor har tagit sig till Gotland de senaste åren. Arkivbild.
Aggressiva myggor har tagit sig till Gotland de senaste åren. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Den aggressiva vårsvämmyggan är välkänd längs Dalälven. Men sedan två år tillbaka har den visat sig på flera platser på Gotland. Det gäller främst öns norra delar och trakterna kring Fardume och Bästeträsk. Därför ska Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) nu inventera myggartens förekomster på ön.

Vårsvämmyggans utbredning på Gotland är både märklig och spännande, enligt SVA-forskaren och myggexperten Anders Lindström.

Annons

"Det är en annorlunda ekologi på ön. Längs Dalälven kommer översvämningsmyggen fram i samband med vårflodens översvämningar, men på Gotland är det i stället kraftiga regn på sommaren som tycks ge myggen liknande förutsättningar", säger han enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Även ljusbandad kustmygga och mörkbandad kustmygga, två andra aggressiva arter, ska kartläggas under sommaren. Den slutliga rapporten om myggens förekomster på Gotland väntas komma under hösten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons