Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Afghanistan en ekonomi i ruiner

Löner som uteblir, stigande matpriser och kö för att få ut kontanter på banken. Den skenande ekonomiska krisen i Afghanistan kan lämna många hungriga i vinter.
Afghanistan • Publicerad 16 september 2021
Män sitter längs vägen i Kabul och väntar på att få jobb.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
En lång kö ringlar utanför New Kabul Bank i Afghanistan. Sedan talibanernas maktövertagande finns en uttagsgräns på motsvarande 200 dollar per vecka. Bilden är från den 25 augusti.Foto: AP/TT
FN:s generalsekreterare António Guterres på en presskonferens efter mötet i Genève i måndags.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

När talibanerna tog över makten stängde många av landets bankkontor. Finansiering från det internationella banksystemet stannade och tillgångar motsvarande 80 miljarder kronor i utländska valutareserver ströps.

Talibanerna satte en gräns för hur mycket kontanter som fick tas ut per person och vecka: motsvarande 200 amerikanska dollar.

Annons

Priserna för stapelvaror som ris, mjöl och matolja stiger, bensinen är rekorddyr och långvarig torka riskerar den kommande skörden.

De eftertraktade kontanterna

Utanför de uttagsautomater som fortfarande är i bruk syns långa köer. Människor skyndar sig att få tag i pengarna innan de tar slut.

I huvudstaden, utanför ett av New Kabul Banks nu stängda kontor, står två uttagsautomater placerade. Runt 150 män knuffas i kön i förmiddagshettan. En beväpnad säkerhetsvakt håller i en elkabel som han kan slå med om tumult skulle utbryta.

En av dem som köar i den stekande solen är 31-årige Abdullah, ett tidigare armébefäl. Han har rest över natten från den nordöstra provinsen Takhar vid gränsen till Tadzjikistan och ställt sig i kön i gryningen. När förmiddagen övergår till eftermiddag står han fortfarande långt bak.

– Problemet är att efter regeringskollapsen stängdes alla banker, säger Abdullah till nyhetsbyrån AFP.

– Jag var på min post i tre–fyra månader. Min lön var på banken, men jag kunde inte få tag i pengarna, säger han.

Flera privata banker blev förvånade när centralbankens dollarreserv inte alls var så stor som de trott vid tiden för talibanernas maktövertagande. Snart kan kontanterna helt ta slut, om inte centralbanken lyckas göra något, enligt källor till Reuters.

Internationellt bistånd

Sjuksköterskan Latifa Alizada har tidigare kunnat försörja tre söner och sin arbetslöse man genom sin tjänst på Jamhuriat-sjukhuset i Kabul. Sedan talibanerna tog över landet är hon arbetslös.

– Jag har inget jobb för jag får ingen lön, ingen lön alls, säger hon där hon står på en av marknaderna i huvudstaden där matpriserna har ökat dagligen.

– Om jag går tillbaka dit kommer de säga att jag inte har rätt kläder. Att jag inte får arbeta med män, bara med kvinnor. Det är omöjligt i mitt yrke, säger hon.

Annons

Det internationella samfundet, som länge har stöttat Afghanistans ekonomi, har till stor del stoppat hjälpen. Världsbanken, Internationella valutafonden (IMF), USA, Storbritannien, EU med flera har fryst utbetalningarna.

FN:s värsta scenario

Nu väntar en humanitär kris i landet, varnar FN:s generalsekreterare António Guterres. Under en givarkonferens i Genève i måndags vädjade han om donationer från det internationella samfundet. Maten riskerar att ta slut redan denna månad, sade han.

Ett antal länder lovade att donera sammanlagt över en miljard dollar för att lösa den akuta krisen. Guterres hade dock hoppats på mer.

På längre sikt kan utebliven handel med omvärlden göra att än fler afghaner faller under fattigdomsgränsen, enligt en prognos från FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Förra året befann sig 72 procent av alla afghaner under fattigdomsgränsen. I mitten på nästa år kan i värsta fall 97 procent av befolkningen vara fattig.

En butiksägare som säljer köksutrustning i centrala Kabul sitter på en pall utanför sin tomma butik. Han vill vara anonym av säkerhetsskäl, men säger till AFP att människor har slutat gå ut och handla. Med höga hyror och nästan ingen inkomst oroar han sig för om han kommer kunna försörja sin familj med fem barn.

– Vi kan inte ens få tag i pengar för att äta oss mätta. Människor vet inte hur de ska hitta sin nästa måltid. Alla oroar sig för framtiden.

Fakta: Så fattigt kan Afghanistan bli

FN:s utvecklingsprogram UNDP har tagit fram en rapport som undersöker vilken inverkan det instabila läget i Afghanistan kan få på ekonomin.

Förra året befann sig 72 procent av Afghanistans befolkning under fattigdomsgränsen. I värsta fall kan i mitten på 2022 97 procent av befolkningen hamna under fattigdomsgränsen – förutsatt att handeln med omvärlden nästan helt stannar av.

Källa: UNDP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons