Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

AF betalade 34 miljoner för tomma skolbänkar

Arbetsförmedlingen betalade förra året ut 34 miljoner kronor för tomma platser på arbetsmarknadsutbildningar, rapporterar . Trots regeringens mål om att fler ska utbildas har antalet hittills minskat i år.
Arbetsmarknad • Publicerad 11 april 2022
Murare är ett av många bristyrken där Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa. Arkivbild.
Murare är ett av många bristyrken där Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Eeva Vestlund, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, har pandemin påverkat siffrorna.

– Det var också svårare att genomföra vissa utbildningar som krävde att man fysiskt var på plats, och därför ser vi nu att vi tvingas betala mer pengar än vad vi behövt göra tidigare, säger hon till Ekot.

Annons

Arbetsmarknadsutbildningar är korta yrkesinriktade utbildningar till yrken med brist på utbildad personal, däribland industrin, restaurangbranschen och transportsektorn.

Fyrfaldig ökning

Arbetsförmedlingen betalar utbildningsföretagen för ett visst antal platser, även om de inte fylls.

Förra året betalade myndigheten sammanlagt 34,1 miljoner för outnyttjade platser, mer än fyra gånger så mycket som jämfört med 2020 då utbetalningarna uppgick till 7,9 miljoner.

– Lärarna finns på plats och det finns klassrum och det finns maskiner. Det som saknas är de arbetssökande, alltså eleverna, och där måste Arbetsförmedlingen få i gång anvisningarna och ge arbetssökarna möjlighet att gå utbildningarna, säger Fredric Skälstad, branschchef på Almega utbildningsföretagen, till Ekot.

Långt under målet

Regeringen har krävt att fler arbetslösa ska utbildas, och Arbetsförmedlingens mål är ett snitt på 8 000 deltagare i månaden. Men under januari och februari i år var snittet drygt 6 500 personer – en rejäl minskning jämfört med samma period i fjol.

Hittills i år har Arbetsförmedlingen betalat ut 9,6 miljoner kronor för outnyttjade utbildningsplatser.

– Vi är mycket medvetna om de här utmaningarna som vi står inför, och vi gör vårt yttersta för att minimera risken för att betala ut för tomma platser, säger Eeva Vestlund till radion.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons