Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

A-kassorna får tio miljoner mot fusk och fel

Arbete • Publicerad 13 februari 2023
Regeringen anslår tio miljoner kronor till landets a-kassor för att stärka deras kontrollarbete mot fusk och fel. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen ska minska. Därför anslår regeringen tio miljoner kronor till landets a-kassor för att stärka deras kontrollarbete, skriver fackliga tidningen Publikt.

”Bidraget till a-kassorna är en del i det samlade arbetet mot fusk och fel”, säger integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), i ett pressmeddelande.

Annons

De tio miljonerna ska betalas ut till a-kassorna från Arbetsförmedlingen. Fackförbunden Kommunals och Unionens a-kassor föreslås få mest pengar, drygt en miljon kronor vardera.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har bedömt att totalt 564 miljoner kronor betalades ut felaktigt under 2021. Det motsvarar 2,6 procent av den totala a-kasseersättning som betalades ut.

Ungefär 285 miljoner kronor av dessa bedömer IAF att sökande själva orsakat, medan bland andra Arbetsförmedlingen och a-kassorna ligger bakom resten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons