Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

9000 år gammal boplats undersöks närmare

Arkeologi • Publicerad 4 september 2020
Det som tros vara en av Norrbottens äldsta boplatser ska under september undersöktas närmare av bland annat arkeologer vid Norrbottens museum. Arkivbild.
Det som tros vara en av Norrbottens äldsta boplatser ska under september undersöktas närmare av bland annat arkeologer vid Norrbottens museum. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Den boplats från stenåldern som hittades förra hösten tros vara en av Norrbottens äldsta. Platsen ska nu under september undersökas närmare, rapporterar P4 Norrbotten.

– Vi fick känslan av att det skulle kunna vara en väldigt gammal boplats, säger Frida Palmbo, arkeolog på Norrbottens museum till radion.

Annons

Med hjälp av brända ben, rester från matlagning, som man hittat på platsen har man lyckats ta reda på att byn är ungefär 9000 år gammal.

Boplatsen upptäcktes förra hösten i Sammakko, sydost om Gällivare, och kommer framöver att bli föremål för ytterligare studier.

Norrbottens museum har fått beviljat att göra en forskningsundersökning på platsen, enligt Palmbo.

– Det känns jättespännande, säger hon till radion, och poängterar att det inte är vanligt att man hittar så gamla boplatser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons