Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

800 barn insjuknade av tortillabröd

Finland • Publicerad 6 september 2023
Barnen klagade på att bröden smakade tvål. Arkivbild.
Barnen klagade på att bröden smakade tvål. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Drygt 800 barn i 18 olika skolor i den finländska staden Sankt Michel insjuknade efter att de hade ätit tortillabröd – som enligt barnen smakade tvål – under skollunchen.

Det rapporterar bland andra Iltalehti.

Annons

Det var precis efter skolstarten i mitten av augusti som barnen serverades tortilla. Strax därefter blev många elever sjuka med symtom som magont, illamående och huvudvärk. Några barn kräktes.

I värsta fall drabbades barnen av feber, muskelvärk och diarré.

Den finländska folkhälsomyndigheten, Institutet för hälsa och välfärd, har tillsammans med stadens miljötjänster utrett vad som utlöste sjukdomsfallen.

Slutsatsen efter en enkätundersökning är att de flesta fall kan härledas till tortillabröden. De som åt tortillabröd insjuknade tre gånger så ofta som de som valde något annat.

Laboratorieundersökningar visar att vissa bröd luktade ättika, men vad som orsakade händelsen är fortfarande okänt – utredningen fortsätter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons