Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

38 döda hundvalpar – smuggling misstänks

Kanada • Publicerad 21 juni 2020
38 valpar av rasen fransk bulldog var redan döda när det ukrainska planet landade i Kanada. Hundvalpen på bilden har inget med texten att göra.
38 valpar av rasen fransk bulldog var redan döda när det ukrainska planet landade i Kanada. Hundvalpen på bilden har inget med texten att göra.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

När det ukrainska planet landade i kanadensiska Toronto hittades runt 500 hundvalpar av rasen fransk bulldog ombord, rapporterar CBC.

Många av dem var uttorkade och utmattade. Andra hade inte klarat resan utan avlidit i burarna.

Annons

"Vid inspektion konstaterades att 38 av dem var döda vid ankomsten", skriver det kanadensiska jordbruksverket CFIA i ett uttalande.

Händelsen har väckt misstankar om organiserad husdjurssmuggling och ska utredas närmare av CFIA. Scott Weese vid den kanadensiska folkhälsomyndigheten PHAC, som gör en översyn av djurimportsregler utifrån ett smittskyddsperspektiv, säger till CBC att det finns stora pengar att tjäna.

– Du sade 500 franska bulldogs. Om de säljs för 2 000 till 3 000 dollar per hund (motsvarande runt 21 000–28 000 svenska kronor) så blir det en massiv summa.

Flygbolaget Ukraine Airlines beklagar i ett uttalande den "tragiska förlusten av djurliv" men förklarar inte varför hundratals valpar, långt fler än vad som normalt tillåts, fanns i lasten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons