Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

355 miljoner till tankstationer för vätgas

Naturvårdsverket ger företaget REH2 355 miljoner kronor i stöd för att bygga 24 nya tankstationer för vätgas.
Pengarna hämtas från det så kallade klimatklivet.
Ekonomi • Publicerad 11 december 2021
24 tankstationer för vätgas ska byggas. Arkivbild.
24 tankstationer för vätgas ska byggas. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

De nya tankstationerna ska producera vätgasen på plats. Enligt Naturvårdsverket är förnybar vätgas nästan fri från utsläpp av växthusgaser.

Investeringen kommer enligt myndighetens beräkningar minska utsläppen med 21 000 ton koldioxid per år.

Annons

"Vätgas är en växande teknik för att minska utsläppen i transportsektorn. Med infrastruktur på plats ges möjligheter för fler företag ställa om sina fordon", säger Nanna Wikholm, chef för klimatklivsenheten för transporter vid Naturvårdsverket, enligt ett pressmeddelande.

Stationerna ska vara färdigställda 2025 och ska finnas från norr till syd längs det svenska vägnätet. Tankstationerna ska byggas i tolv län: Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbottens, Skåne, Södermanland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

Stationerna ska kunna byggas ut om efterfrågan ökar.

Vätgas produceras genom elektrolys och allt som behövs är vatten och elektricitet. Samtliga stationer ska utrustas med en så kallad elektrolysör, som med hjälp av elektriciteten spjälkar, alltså sönderdelar, vattnet till vätgas och syrgas.

Fakta: Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd som bland annat kan gå till företag, kommuner och bostadsrättsföreningar för olika projekt som minskar utsläppen. Stödet har funnits sedan 2015 och sedan dess har 8 miljarder kronor betalats ut.

Majoriteten av pengarna, 77 procent, har gått till företag. Åtgärderna som pengarna har gått till förväntas bidra med en årlig minskning av växthusgasutsläpp på minst 1,5 miljoner ton.

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons