1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

250 000 svenskar beräknas vara beroende av olika läkemedel

Utförskrivningen av "lugnande" medel borde oroa Sveriges myndigheter och politiker.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010

I England är 1,5 miljoner britter beroende av bensodiazepiner, s k lugnande medel. Därför kräver ministrarna i brittiska regeringen att åtgärder sätts in mot den legala utförskrivningen. Det finns också 200 000 illegala missbrukare av bensodiazepiner. Det finns alltså en stark efterfrågan på dessa narkotikaklassificerade psykiatriska droger. Läkarna har slentrianmässigt skrivit ut lugnande medel i flera årtionden.

Det är inte i första hand omsorgen om människan som föranleder drastiska åtgärder från den brittiska regeringens sida. Utförskrivningen har blivit ett hot mot nationalbudgeten.

Regeringens åtgärder förväntas åstadkomma en stor nedgång i tillgängligheten av dessa medel och kommer att orsaka ett ramaskri bland de beroende. Därför kommer man samtidigt att satsa på alternativ behandling, först och främst terapi, vilket är långt mer effektivt. Men avgiftningen av de 1,5 miljoner britterna kommer att bli tuff. Det tar 10 dagar att bli beroende, och närmare två år att komma ur ett missbruk, säger experterna.

När får vi se ett liknande program i Sverige?

Problemet är nämligen likadant över hela västvärlden. Varje dag (!) lämnar apoteken i Sverige ut omkring 750 000 doser beroendeframkallande, narkotikaklassificerade preparat. Det orsakar, förutom de enorma kostnaderna, stora problem för individen.

I en rapport som överlämnats till Folkhälsoinstitutet av dr i folkhälsovetenskap Ulf Johansson och med dr Birgitta Johansson i Uppsala beräknar man att närmare 250 000 människor är direkt beroende av psykiatrins droger. Missbruket kan vara svårare att bryta än för heroin. Samtidigt finns det inga som kan ta hand om alla dessa människor.

Även om det är läkarna som är främsta orsaken, så har regering och riksdag det övergripande ansvaret. Det behövs en ny socialpolitik. När får vi se åtgärder från den svenska regeringen?

Peter Bowin (v) i Blekinge

Fotnot: Smärt- och ångestdämpande medicinen Lyrica kommer att narkotikaklassas. Medicinen är beroendeframkallande och fungerar avtrubbande. Bland missbrukare har preparatet också blivit populärt. I dag tillhör läkemedlet ett av de dyraste för samhället. 2009 blev notan nästan 205 miljoner kronor för skattebetalarna bara för läkemedlet. Kostnaden för den mänskliga tragiken går inte att beräkna. 51 000 personer fick Lyrica utskrivna förra året. Dessa finns inte med i statistiken ovan.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.