GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svensk får 30 års fängelse för Parisdåd

Den svenske medborgaren, 29-årige Osama Krayem döms till 30 års fängelse för terrordåden i Paris 2015. Den huvudmisstänkte, 32-årige Salah Abdeslam döms till hårdast möjliga dom – livstids fängelse, med ytterst begränsad möjlighet till frigivning.
Frankrike • Publicerad 29 juni 2022
Samtliga 20 fälldes i rättegången efter terrordåden i Paris den 13 november 2013. Totalt dödades 130 människor. I konsertlokalen Bataclan sköts eller sprängdes 90 människor till döds. En av de dömda är en svensk medborgare. Arkivbild.
Samtliga 20 fälldes i rättegången efter terrordåden i Paris den 13 november 2013. Totalt dödades 130 människor. I konsertlokalen Bataclan sköts eller sprängdes 90 människor till döds. En av de dömda är en svensk medborgare. Arkivbild.Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Människor köar för att komma in i den särskilda rättssalen i Paris.
Människor köar för att komma in i den särskilda rättssalen i Paris.Foto: Michel Euler/AP/TT
Den terrordömde fransk-marockanen Salah Abdeslam. Arkivbild
Den terrordömde fransk-marockanen Salah Abdeslam. ArkivbildFoto: Police Nationale/AP/TT

Den svenske medborgaren Osama Krayem åtalades för att ha försett angriparna med vapen och för logistiskt stöd. Han befinns skyldig på samtliga åtalspunkter och döms till 30 års fängelse med ett minimum av två tredjedelar av tiden bakom galler, enligt nyhetskanalen France 24.

Den gigantiska rättegången har pågått sedan september förra året och omfattar drygt en miljon sidor. Omkring 300 advokater har företrätt de 1 765 anhöriga och offren.

Hundratals överlevare, vittnen och anhöriga till offren för terrorattacken 2015 har följt den nio månader långa rättegången. När domarna lästes upp var den för tillfället särskilt utformade rättssalen fylld av åhörare.

Alla 20 åtalade fälls för terrordåden i Paris, 19 av dem på samtliga åtalspunkter. Endast 14 av de åtalade var närvarande vid rättegången, de andra tros vara döda.

Huvudmisstänkte fälls

Den huvudmisstänkte 32-årige fransk-marockanen Salah Abdeslam förklaras också skyldig på samtliga punkter. Han döms för mord, mordförsök och terrorbrott till livstids fängelse med ytterst begränsad möjlighet till tidigare frigivning. Det är den hårdaste domen som är möjlig i Frankrike, och den är väldigt ovanlig.

Abdeslam var på plats i Paris under dåden och ska bland annat ha kört tre självmordsbombare till fotbollsarenan Stade de France. Efter det skulle han enligt åklagarna spränga sig själv på ett kafé i ett populärt kvarter i norra Paris, men ångrade sig. Under rättegången förklarade han:

– Jag gick in på ett kafé, jag beställde dricka, jag såg på människorna omkring mig och sa till mig själv: “Nej, jag ska inte göra det”. Jag ångrade mig för mänskligheten.

Anhöriga till offren har avfärdat hans förklaring som en “saga”. Inte heller rätten trodde på hans förklaring. I stället var bedömningen att hans bombväst inte fungerade.

Flera attacker

Terrordåden i Paris 2015 är de värsta i landets historia under fredstid. Utöver de 130 människor som mördades under kvällen och natten den 13 november skadades omkring 400 personer i de olika attackerna runt om i Paris.

Den första attacken skedde utanför fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Utöver de tre självmordsbombarna dödades en person.

Tio minuter senare öppnade ett antal män eld utanför två barer i östra delen av centrala Paris. Samma sak hände vid ett par barer längre söderut i staden. En av förövarna utlöste en självmordsbomb. Totalt dödades 39 personer samt en av attentatsmännen. Ett av dödsoffren var en ung svenska.

Strax före klockan 22 gick tre terrorister in i konsertlokalen Bataclan och öppnade eld med automatvapen. 90 personer sköts och sprängdes ihjäl innan de tre förövarna dödades i en polisinsats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.