Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

17-åring yngste att flyga ensam runt jorden

Bulgarien • Publicerad 24 augusti 2022
17-åringen Mack Rutherford är den yngste personen som ensam flugit runt jorden. Resan påbörjades och avslutades i Bulgarien eftersom hans sponsor har sitt högkvarter i huvudstaden Sofia.
17-åringen Mack Rutherford är den yngste personen som ensam flugit runt jorden. Resan påbörjades och avslutades i Bulgarien eftersom hans sponsor har sitt högkvarter i huvudstaden Sofia.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Den belgisk-brittiske tonåringen Mack Rutherford blev den yngste personen som flugit ensam runt jorden när han landade sitt flygplan i Bulgarien på onsdagen.

Rutherford, som fyllde 17 år under den fem månader långa resan, slog två världsrekord. Utöver att vara den yngste som ensam flugit runt jorden är han också den yngste personen som flugit runt jorden i ett lätt flygplan.

Annons

Hans syster Zara Rutherford, som genomförde sin egen jorden runt-resa när hon var 19 år, innehade det tidigare åldersrekordet för ett lätt flygplan.

Rekordresan tog Mack Rutherford genom 52 länder och fem världsdelar. Han korsade även ekvatorn två gånger.

Rutherford tog sitt flygcertifikat 2020, vilket gjorde den dåvarande 15-åringen till världens yngste pilot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons