Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

15-åringar åtalas för droghärva i pojkrummet

Två 15-åriga pojkar åtalas för att ha bedrivit internationell knarkhandel från ett pojkrum i södra Stockholm.
De uppges ha tjänat hundratusentals kronor och haft flera skjutvapen hemma utan att deras familjer anat något.
Brott • Publicerad 1 juli 2021
Vapen och ammunition som hittades i den ene pojkens rum.Foto: Tullverket/TT
Fem kilo MDMA som hittades i kaffepaket som skickats från Tyskland.Foto: Tullverket/TT

I en låda som stoppades i tullen i Malmö i våras låg flera kaffepåsar som visade sig vara fyllda med totalt fem kilo av det narkotikaklassade preparatet MDMA. När man följde paketet till ett postombud i en av Stockholms södra förorter kom två 15-åriga pojkar och hämtade ut det.

Pojkarna troddes först ha fått agera springpojkar åt en vuxen. När tullkriminalarna klev in och grep dem började en större härva nystas upp.

Annons

Den ene pojken har enligt utredningen sålt droger via krypterade sajter på nätet på egen hand, smugglat det till och från Sverige och tjänat motsvarande hundratusentals kronor i kryptovaluta.

– Det har bara skett på pojkrummet, i smyg och undangömt för familjen. De visste ingenting, säger Christian Hällkvist, som är biträdande enhetschef vid Tullkriminalen.

Ordnade familjeliv

Pojken som pekas ut som ledande i verksamheten har haft en okänd kompanjon i USA och kontakter i Sverige.

– Hur de kommit i kontakt vet vi inte. Han har varit väldigt driven för att köpa in och sälja narkotika och vapen. Vi vet från den information vi har att han har hållit på i vart fall sedan hösten 2020, säger Christian Hällkvist.

De två pojkarnas familjeliv beskrivs som ordnade och deras föräldrar som engagerade och omhändertagande. När de greps bar den ene pojken på ett skarpladdat vapen och när polisen undersökte hans rum i föräldrahemmet fann de ytterligare tre pistoler och ammunition.

– De har skött skolan utan anmärkning. Vapnen låg gömda i pojkrummet, utspridda på olika platser, säger Hällkvist.

Pistolerna uppges ha smugglats till Sverige från USA i datorchassin, i syfte att sälja dem i Stockholm och till Storbritannien.

Inga dyra inköp

Det mesta av narkotikan som smugglats till Sverige har kommit från Nederländerna. Det som smugglats vidare har skickats till USA gömt i paket med kläder. I USA har det sedan slussats vidare till olika delar av landet.

Tullkriminalen bedömer bevisningen som stark. Till de droger och vapen som hittats läggs chattkonversationer, övervakningsfilmer samt bilder och filmer som hittats på pojkarnas telefoner.

Motivet har enligt åtalet enbart varit att tjäna pengar.

Annons

– Det finns inget spår att det gjorts några dyrare inköp. Vår hypotes är att man har återinvesterat pengarna för att växa och bli en större aktör på marknaden, säger Hällkvist.

"Enkelt att starta upp"

Den ljusskygga del av nätet där försäljningen har skett, det som brukar kallas darknet, är inte särskilt svår att nå.

– Det är så enkelt att en 15-åring kan starta upp det här själv, säger Hällkvist.

Pojken som anses ha haft den ledande rollen åtalas för grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och narkotikasmuggling. Den andra pojken åtalas för medhjälp till dessa brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons