Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FHM: Viktigt att gravida vaccinerar sig

Folkhälsomyndigheten ser en lägre vaccinationsgrad bland gravida. Ett antal havande kvinnor intensivvårdas för covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 16 september 2021
Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget.
Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget.Foto: Janerik Henriksson/TT

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, poängterar vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens att det inte förekommer några speciella biverkningar för gravida.

– Det är ingen risk för gravida och barn som rapporteras. Däremot har vi ett antal gravida på intensivvården och vi har enstaka dödsfall för gravida.

Annons

– Det är viktigt att gravida vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom, säger Tegmark Wisell.

TT: Ser du någon förklaring till att gravida inte väljer att vaccinerar sig?

– Som gravid kvinna har man en oro. Att ta emot vaccination är en aktiv handling och det kan vara av försiktighet att man väljer att inte gå vidare, säger Karin Tegmark Wisell.

– Men vi vill verkligen uppmuntra alla gravida att sätta sig in i riskerna och prata med sin barnmorska och ta till sig information. Det finns ingen ökad risk för gravida.

Under pressträffen meddelades också att antalet smittade patienter och brukare på särskilda boenden har ökat.

– Det är en tydlig koppling till den ökade samhällsspridningen, säger Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen.

Tre kommuner rapporterar över 1 procent smittade patienter och brukare. En enstaka kommun har nästan fem procent smittade.

– Vi får också rapporter att ovaccinerad personal har smittat patienter. Både vaccinerade och ovaccinerade kan smitta, men det är en ökad risk om man inte är vaccinerad förstås.

Fakta: 13 nya dödsfall

13 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har 14 753 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammantaget har 1 143 973 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

Hittills har 7 059 199 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 82,6 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Av dessa har 6 294 268 fått två doser, motsvarande 73,7 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons