Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

100 laviner i helgen – nu höjs varningsnivån

Mer än 100 laviner har konstaterats i Alperna de senaste dagarna, vilket krävt ett tiotal liv. Och i Österrike höjs varningsnivån nu ännu ett snäpp.
Alperna • Publicerad 7 februari 2022
En bergssida där en lavin har gått i Spiss-området i västra Österrike. Bilden från i slutet av förra veckan kommer från polisen.Foto: Tyrol-polisen/handout/AFP/TT

De allra flesta av de farliga snöskreden har drabbat Österrike, närmare bestämt Tyrolen i väster – regionen har aldrig tidigare konstaterat så många laviner på så kort tid. Extrema mängder snö har fallit över bergen, och väderleken gör snömassorna lättrörliga.

Totalt rapporteras nio dödsfall sedan i fredags, därav fyra svenskar som åkte offpist nära Ischgl.

Annons

De 100-talet lavinerna i Österrike har också krävt många utryckningar där människors liv har hängt på en skör tråd. Till exempel begravdes ett antal åkare från Danmark, Sverige och Tyskland av snö nära Sölden i fredags. För flera av dem utlöstes de luftkuddar som ska skydda om man hamnar under snömassorna, och samtliga kunde grävas fram vid liv, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Även Schweiz är drabbat, med ett 50-tal laviner som krävt räddningsaktioner hittills i år, enligt medier i området.

I Tyrolen höjdes lavinvarningsnivån på söndagskvällen. I flera områden råder nu hotnivå 4 på den 5-gradiga skalan, visar kartan på sajten lawinen.report.

"Laviner utlöses lätt, eller uppstår spontant", heter det i en prognos. "De kan på en del håll dra med sig svag äldre snö och därmed bli stora". Myndigheterna varnar också väderprognosen tyder på dålig sikt, vilket gör att det är svårt att upptäcka lavinerna tidigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons