Nöje

Taggen är ännu giftig

Nöje Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

”Scorpions levererade allt jag älskar med dem”.

Scorpions

Var & när: Festival Stage, Sweden Rock, Sölvesborg 9/6.

Gitarristen i Scorpions heter Rudolf Schenker. Han är 69 år gammal och mer vital än någon annan på hela festivalen. Han springer runt, runt, runt på scenen, ut på catwalken, tillbaka till scenen, man blir andfådd av att bara titta på honom. Det är en ren fröjd att se och höra någon som älskar det han gör så mycket, något som även är applikabelt på sångaren Klaus Meine som verkar njuta av varje sekund och vars smittsamma leende återkommer hela konserten igenom. Att bandet även fått en vitamininjektion i och med svenske Mikkey Dee på trummorna är omistligt, det var med en sällan skådad frenesi som låtar som ”Bad boys running wild”, ”Blackout” och den stenhårda ”Can’t get enough” avverkades. Gammalt och nytt blandades och ett underbart balladmedley med den fina ”Always somewhere” och den alldeles enastående ”Send me an angel” dök upp i mitten av konserten, kanske för att ge dessa tyska duracellkaniner ett litet andrum.

En av kvällens stora överraskningar var det tio minuter långa 70talsmedleyt. På den tiden var Scorpions ett annat band än det som skulle slå igenom stort några år senare och låtar från den tiden är vi inte bortskämda med. I går bjöds det på ”Top of the bill”, ”Steamrock fever”, ”Speedy’s coming” och den underbara ”Catch your train” förstärkt med psykedeliska färger och Marshallhögtalare på skärmarna. Jag gissar att många i publiken inte hade dunderkoll på dessa låtar men bandet övertygade säkert några åtminstone.

De hade lite ljudproblem med gitarrer som kom och gick, och gitarristen Matthias Jabs verkade tappa all medhörning när de körde sin hyllning till Motorheads Lemmy med låten ”Overkill”. Sådana petitesser överskuggar dock inte det faktum att Scorpions i går levererade allt jag älskar med dem och som jag tyvärr inte fick uppleva när jag såg dem 1999 på samma scen då de var sitt allra tröttaste jag.

    Den avslutande extranummerskvarten med ”Coming home”, ”Still loving you” och bandets stora örhänge ”Rock you like a hurricane” lämnade sannerligen mersmak, vilken tur då att de kommer tillbaka i höst för då får det minsann bli en runda till. Med tanke på alla leenden, filmningar med mobiltelefoner och luftgitarrer jag stötte på när jag sakta rörde mig mot parkeringen under slutminuterna så är jag nog inte ensam om att tycka så.

    Gitarristen i Scorpions heter Rudolf Schenker. Han är 69 år gammal. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag har hans energi, glädje och passion när eller om jag når dit.