1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nedslag med vågeffekt

EXTRA KOMMENTAR 298 personer som mist sina liv. Barn som får växa upp utan sina föräldrar, föräldrar som överlevt sina barn. Vänner, kollegor, och forskarkollektiv som förlorat en nära.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2014

Ett flygbolag som inom loppet av ett år har varit inblandat i två regelrätta katastrofer. Anställda som kommer drabbas av arbetsbrist när kunderna uteblir. Kanske en turistindustri som då känner av effekterna av en avmattning i resandet.

Men också; världens ögon på nytt mot Ukraina. Världens ögon på nytt mot Ryssland.

Mycket talar för att planet på sin väg från Amsterdam till Kuala Lumpur flög över ett område i Ukraina där en väpnad konflikt pågår.

Kanske utgick de som lever i krigets verklighet helt enkelt från att ett objekt i luftrummet var fientligt. Kanske var det ett misstag. Kanske offrades de 298 personerna ombord för att olyckan skulle kunna bli en bricka i det invecklade politiska spel som omgärdar konflikten.

Det är en myt att allt skulle vara tillåtet i krig och kärlek. Civila offer är väpnade konflikters allra största förlorare. De 298 personerna som befann sig på planet saknar möjlighet att se till att något liknande aldrig händer igen.

Det gör ansvaret för oss som kan än större. Och engagemanget hos världens ledare går inte att ta miste på.

Oavsett vem som är skyldig kommer gårdagen flygkrasch att ge ringar på vattnet.

Karin Elinder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.