GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Björklund minns Jens Åberg

Efter en tids sjukdom mottog vi det sorgliga ­beskedet att Jens Åberg, i alltför tidig ålder, hade avlidit.
Jens Åberg var kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg i 18 år (1988–2006), hans långa gärning har haft stor betydelse för Sölvesborgs utveckling.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2014
Foto: 

Jens Åberg var en pragmatisk och lösningsorienterad kommunpolitiker med ett stort engagemang för att hävda Sölvesborgs kommun både i Blekinge och i Sverige. Han gjorde otaliga resor till departementen i Stockholm för att övertyga beslutsfattare om hur besluten påverkar Sölvesborgs kommun.

Medarbetare och för­troendevalda betonar Jens Åbergs tydlighet, hans starka sifferminne och ­detaljkunskap. Vi minns naturligtvis också hur han, trots många arbetade ­veckotimmar, hade ett stort idrotts– och föreningsengagemang framförallt inom fotboll och golf.

Jens Åberg var inte rädd för att prova något nytt. Han såg tidigt behovet av kommunal samverkan. Därför var Sölvesborg tidiga med att samverka med grannkommuner i flera kommunalförbund och bolag.

Jens Åberg tog gärna en debatt med vem som helst om det var något som engagerade honom. Vi minns alla, med dubbla känslor, alla långa kommunfullmäktigedebatter med den politiska motståndaren Gunbritt Hedén (M). Båda två lika övertygade för sin sak. Efter en sådan tuff debatt var det lika självklart att de satte sig och drack kaffe ihop och pratade ihop sig om något som var viktigt för kommunens ­utveckling.

Sådan var han Jens Åberg, tydlig och principfast, men lika tydlig med att skilja på sak och på ­person.

Även om Jens Åberg beskrivs som en kraftfull ­politiker med starka principer var han också känslig och med ett starkt patos för sociala frågor och antirasism. En middag i Jens sällskap avslutades alltid med en "rolig" historia.

Helst vill jag minnas ­våra personliga samtal. Då såg jag en stolt pappa och farfar bakom politikern. Jens pratade mycket och gärna om sina söner och om deras intressen och om barnbarnens utveckling och framfart. Han var alltid noga med att understryka hur mycket hust­run Gertrud Åbergs stöd betydde för hans politiska och kommunala engagemang.

Vi talade i telefon strax före jul. Trots att Jens var trött på rösten svarade han tålmodigt på mina frågor. Det blev vårt sista samtal, mina sista frågor till min mentor.

Nu går våra tankar till Gertrud och till familjen. Vi tackar för all tid som Jens Åberg ägnade åt Sölvesborgs kommun i sina olika roller.

Hélene Björklund

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.