1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nya digitala åkommor

Nyheter • Publicerad 15 mars 2013

CITATET: Jämmer och klagan, frustrationen tät som tjocka.

När mobiltelefoner med hörsnäcka kom, utsågs många till byfånar när de gick omkring och till synes pratade för sig själv, oförklarligt skrattade högt eller stod blick stilla och stirrade.

Nu har vi lärt oss vad det handlar om.

Men det finns fler nya beteenden att ta till sig, för att inte tro att halva befolkningen blivit helknäppa eller ätit av några roliga svampar.

Till exempel när man ser flera personer röra sig i ultrarapid i rummet, som en balett i slow motion. Knäpptysta tassar de omkring och lyssnar intensivt. Det verkar allvarligt. Det är inte läge att ta fram munspelet eller föra annat oljud.

Förklaringen till ena kostnadsfria kulturupplevelse är att någon har förlagt sin telefon och bett någon ringa upp för att lokalisera den.

Är telefonen satt på “tyst” så är baletten extra prisvärd.

Sedan har vi mobildepressionen, som drabbar den som blivit av med sin telefon. Jeremias i Tröstlösa får sällskap av Lisa från Trådlösa. Jämmer och klagan, frustrationen tät som tjocka.

I “Vem vill bli miljonär” fick man tre livlinor att ta till när egna förmågan tröt. Tänk då att bli av med alla sina mobila livlinor:

* du kan ringa

* skriva om du inte kan ringa

* söka om du inte vet

* förströ dig om du har tråkigt

* utmana någon om du vill ha spänning

* knappa på vad som helst om du vill se upptagen ut

* hur mycket är klockan? Titta i telefonen

* göra bankärenden

* fläka ut ditt privatliv

* se vad en dansk krona står i just nu

* fotografera

* ta reda på hur lång tid det tar att gå till jobbet

* läsa recept

och mer därtill.

Nu väntar jag bara på att få läsa forskningsrapporten i medicinska tidskriften Lancet om den senaste behandlingsmetoden för MLD, Mobile Loss Depression (Mobilförlustdepression).

Tills dess. Skriv ett brev och blunda sedan mot solen. Själv tänker jag klå lillsyrran i Norrland i Wordfeud. Om jag hittar telefonen.

Maria Steen

Nyhetschef på Sydöstran

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.