Med eller mot klockan i köket
Hur är det nu: Ska man laga mat fort eller sakta? Det finns lika många skolor som det finns matlagningsprogram. Eller, program över huvud taget. Det är snart bara Rapport som inte har en huskock. En tidsfråga, förmodligen.
Jamie Oliver är förmodligen snabbast. Han pustar och stånkar och kallar alla ingredienser för ”darling” för att hålla dom på gott humör under racet.
Tempot är rasande och han har samma andhämtning som Barnaby i ”Morden i Midsomer”, när han kommit något på spåren.
Jag undrar hur Jamie klarar av att äta sedan. Maten måtte kallna innan han har återfått vilopuls.
Den totala motsatsen just nu är en maskin som heter Crock Pot. Det är en eldriven stengodsgryta där maten lagas under hur lång tid som helst. Man ska till exempel kunna ladda den med en köttbit på morgonen och så ska den vara klar när man kommer hem från jobbet.
Det ryktas till och med på nätet om en man som glömde en kyckling i apparaten och kom på det efter tre dygn. Och kycklingen var jättegod.
Jag glömde ett blomkålshuvud i micron några dygn en gång, men det bjöd på helt andra sensationer. Hade det varit modernt på den tiden att rena lägenheter med ozon, hade jag saklöst köpt den tjänsten.
Det låter ändå smidigt med extrema långkok som sköter sig själva, men reser en fråga: Jag som alltid drar ur sladdarna till brödrost, kaffebryggare och annat eldrivet innan jag går, hur ska jag kunna lämna en elektrisk matlagare i aktiv tjänst när jag låser ytterdörren?
Kan man operera in en jordfelsbrytare i karrén?
Lergryta har jag provat och det är inte alls dumt. Men jag tappade min i golvet. Precis ätklar med kyckling och rotsaker. I skolan fick vi tävla i stående längd. Jag minns inte mitt pers, men jag slog det garanterat när lergrytan föll. Köket blev ett inferno av het buljong men jag tror att jag stod i hallen innan den nått golvet.
Det är inget fel på en vanlig kastrull heller. Nu måste jag hälla av potatisvattnet.