1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vänskap på allra högsta nivå

När Rasmus Degerskär spelar med sitt band står Fabian Trulsson längst fram vid scenen. Rasmus är Fabians assistent och hjälper honom att klara av vardagen. Deras vänskap är svår att undgå.
Snart skiljs deras vägar men Rasmus väntar med att flytta efter sina vapenbröder till Stockholm.
– Jag vill vara med när Fabian tar studenten, säger han.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2014
Rasmus Degerskär och Fabian Trulsson bestämmer tillsammans vad de ska hitta på när de ses. Att gå promenader är en av favoritsysslorna.
Rasmus Degerskär och Fabian Trulsson bestämmer tillsammans vad de ska hitta på när de ses. Att gå promenader är en av favoritsysslorna.Foto: Marcus Palmgren
Idag har Rasmus varit med Fabian i skolan. Efteråt fikar de på Ungdomsgården Porslinan i Karlskrona.
Idag har Rasmus varit med Fabian i skolan. Efteråt fikar de på Ungdomsgården Porslinan i Karlskrona.Foto: Marcus Palmgren

De träffades första gången på en arbetsintervju. Fabian Trulsson är funktionshindrad och behövde en ny assistent. Rasmus Degerskär hade nyligen tagit studenten och ville ha jobbet. De båda fattade snabbt tycke för varandra.

När de känt varandra i några månader skulle Rasmus spela live med sitt band Vapenbröder. Fabian stod längst fram vid scenen.

– Rasmus är cool. Han är bra på att spela, säger Fabian när vi ses på ungdomsgården Porslinan i Karlskrona.

Fabian spelar också. Han har ett trumset hemma och tar trumlektioner. Rasmus beskriver honom som en rocktrummis eftersom han slår så hårt på pukorna. De delar ett stort musikintresse. Hemma hos Fabian brukar de lyssna på favoritlåten Hotta brudar av Magnus Uggla.

I dag har de pluggat och haft gymnastik på Fabians skola. Han går på gymnasiesärskolan Kilströmska i Karlskrona. Rasmus är med under dagarna och hjälper Fabian med sådant som kan vara knepigt att göra själv. Trots att de varit i skolan hela dagen är stämningen på topp.

– Det är svårt att vara arg eller ledsen när jag är med Fabian. Han möter alla svårigheter med ett leende, säger Rasmus.

– Jag är en glad skit, fyller Fabian i.

De träffar varandra tre vardagar i veckan och på vissa helger. Tjänsten är uppdelad på två personer så resterande dagar träffar Fabian en annan assistent. När skolan slutar för dagen bestämmer de tillsammans vad de ska hitta på. Ibland gör de något med Fabians familj, ibland hänger de i stan och fikar.

– Och spanar på tjejer, fyller båda i.

Vi går ut en sväng längs kajen. Rasmus hjälper Fabian ner för trapporna och de går i stadig armkrok ner mot vattnet.

– Vi har skrivit en låt om Magnus Uggla, säger Rasmus.

Fabian börjar sjunga "Vem har hår som en mikrofon?"

Några gånger i veckan tränar de på gym. Fabian berättar att Rasmus mest står och glor medan han lyfter tyngder. Rasmus verkar inte riktigt hålla med och säger att han visst tränar. Ibland. De båda skrattar. Det märks att de har ett speciellt band till varandra. Taket är högt för vad man får säga och skoja om.

Fabians mamma kommer förbi. Hon är påväg till en affär för att betala Fabians studentkostym. I juni har han gått klart gymnasiet. Han ser fram emot studenten och förberedelse inför den stora dagen är i full gång. I skolan har de övat på studentlåtar och hemma förebereder de festen.

– Jag ska ha en grön slips som jag valt själv. Och studentmössa såklart, säger han.

När Fabian tagit studenten ska Rasmus flytta till Stockholm. Planen är satsa på musiken tillsammans med sitt band. Och plugga till sjuksköterska. Trots att flera av bandmedlemmarna redan flyttat till huvudstaden har Rasmus stannat kvar för att vara med Fabian till han slutar skolan.

– Jag ska ju vara med studentfesten såklart. Får man komma i badbyxor och snorkel? skojar Rasmus. Fabian kontrar och säger att han då lika gärna kan komma naken.

I höst ska Fabian börja jobba. Rasmus har lovat att komma hem och hälsa på. Då ska de fika hemma hos Fabian.

Och kanske skriva en ny låt tillsammans.

Malin Hallqvist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.