1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Alexanders mamma är den bästa i hela världen

Hon är omtänksam, cool och har världens sjukaste humor.Och så är hon tokig i bilsport. Precis som Alexander Torstensson själv. "Hon är världens bästa", säger tioåringen som får bjuda mamma Madlene på Digiloo i Brunnsparken – en mycket speciell plats för hela familjen.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2014
Foto: 
Alexander Torstensson och hans mamma Madlene har ett stort intresse tillsammans; motorsport. Men det är inte bara det som gör henne till världens häftigaste, tycker tioåringen som aldrig i livet skulle byta bort sin mamma.
Alexander Torstensson och hans mamma Madlene har ett stort intresse tillsammans; motorsport. Men det är inte bara det som gör henne till världens häftigaste, tycker tioåringen som aldrig i livet skulle byta bort sin mamma.Foto: Bo Åkesson

I Brunnsparken gifte mamma och pappa sig och därför vet jag att platsen också betyder mycket för henne, skriver Alexander i sitt fina brev till Makarotti.

Den här soliga försommardagen när vi träffar Madlene Torstenson, 35, har hon börjat hämta sig efter sonens tilltag. Men hon blir fortfarande rörd när hon tänker på hans kärleksförklaring.

– Den i sig är världens bästa mors dags–present, men Digiloobiljetten är en kul bonus, säger Madelene, som mot slutet av sommaren får möta diverse artister på platsen där hon en gång sa ja till sin Lars.

Då, liksom nu, hade de en plan inför framtiden:

Det skulle bara bli ett biologiskt barn tillsammans.

– Det finns alldeles för många barn som inte har någon familj och som behöver mer än vad de har. Jag har länge haft en dröm om ett familjehem och Lars var helt inne på samma linje.

De öppnade sitt hem för tre år sedan. Och visst blev det en omställning för Alexander att dela sina föräldrar med andra barn, men nu tycker han att det bara är roligt att ha alltid ha någon att leka med

– Vi försöker ge utrymme till egentid. Det behöver inte vara sådana saker som kostar pengar, men det är viktigt för barn att få känna sig delaktiga och bli bekräftade. Att vi ser dem, lyssnar på dem och finns för dem, säger Madlene.

I dag bor det en tjej på sju hos dem i huset, som ligger vid havet, nästan granne med Tredenborgs camping.

– Vi velade lite om vi skulle bo på landet eller i stan. Men när vi hittade det här huset för 1, 5 år sedan fick vi både och, säger Madlene, som känner det som att hon har kommit hem, på ett ställe hon kan tänka sig att bo resten av livet.

För inte nog med det att de hittade ett lagom stort och barnvänligt hus, det hade ett litet gårdshus med en lägenhet i. Precis lagom stor för Madlenes mamma och pappa.

– Vi har alltid stått varandra nära och de har blivit som föräldrar för Lars också. Jag har länge tänkt att det skulle vara mysigt att bo tillsammans. Vi är nog lite osvenska på det viset, men jag vill ta hand om mamma och pappa när de blir gamla.

– Det är perfekt att ha dem så nära att Alexander bara kan springa över till dem om han vill visa en teckning eller så, säger Madlene och tillägger att hon nog alltid varit av den omvårdande sorten.

Av den anledningen var yrkesvalet, undersköterska, synnerligen logiskt. Men jobbet med alla sina lyft blev tungt. För tio år sedan började den värk hon egentligen känt av hela livet, ta ut sin rätt. Men det skulle ta ända fram till i höstas innan hon blev trodd och fick rätt diagnos.

Det visade sig då att Madlene led av bindvävssjukdomen EDS, en kronisk och medfödd sjukdom som innebär en överrörlighet i lederna och som gör att musklerna hela tiden tvingas överarbeta.

Då föll pusselbitarna på plats.

– Jag förstod plötsligt varför jag alltid hade ont, varför jag aldrig kunnat springa, alltid vrickade fötterna och varför min ena käke gick i baklås så fort jag försökte tugga på båda sidor, säger Madlene, som slutade jobba och satsar nu på att leva sin dröm om ett stort, öppet familjehem fullt ut.

På ett sätt är hon tacksam för sjukdomen, som gör att hon bokstavligt talat måste stanna upp ibland, men som i gengäld gör att hon uppskattar de bra dagarna och det lilla i livet. Det som egentligen är det stora:

En blick från sin Lars som bekräftar att han fortfarande älskar henne mer än något annat, lukten från den utslagna syrenen och sången från fåglarna. ...

– Många kör på i hundrafemtio och tror de ska hinna med allt. Men poängen är att de missar livet då. För det finns ju egentligen bara en sak som är viktigt när allt kommer omkring, säger Madlene och tittar på sin son.

– Kärleken, svarar tioåringen blixtsnabbt.

Men hans mamma har inte bara ett hjärta som klappar för att ta hand om andra.

Hon är riktigt cool också, tycker Alexander.

Hur och när det blev så vet Madlene inte, men hon är – precis som resten av familjen Torstensson – fullkomligt tokig i bilsport och snabba bilar som låter mycket.

Sommarens skojigaste projekt är en nyinköpt Nissan 200SX. Den ska lackas, renoveras och fixas både in– och utvändigt. Planen var egentligen att Madlene skulle vara med på En dag på strippen i Emmaboda förra helgen. Men bilen hann inte bli klar i tid. I gengäld bjuder sommaren på en rad bilevenemang på många olika orter runtom i Sverige.

Denna mors dag blir förmodligen en mysig dag i trädgården mamma och syskon.

Men nästa år, vem vet vad som händer då.

Det kanske rentav blir en dag på strippen för en alldeles speciell mamma, som Alexander Torstensson aldrig i livet skulle byta bort.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.