Emma Jaenson: Vill du att dina skattepengar ska finansiera menstrams?
Har du ett gediget intresse för menstruation? Tänker du ur ett intersektionellt perspektiv? Har du erfarenhet av värdegrundsarbete? Då kanske jobbet som projektledare för att ”menscertifiera” arbetsplatser är något för dig.
Nej, det är faktiskt inget skämt. Organisationen ”Mensen - forum för menstruation” har nyligen beviljats drygt en halv miljon skattekronor (närmare bestämt 530 010 kronor) av vår nya Jämställdhetsmyndighet för att bryta ”menstabun” på arbetsplatser. Man vill skapa ett ”mensvänligt arbetsklimat” och man vill ”identifiera [...] upplevelser av när, hur och varför obekväma och kränkande mensrelaterade situationer uppstår.”
Arbetsplatser ska menscertifieras!
Organisationen Mensen har utöver det även fått nästan 700 000 skattekronor av ingen mindre än Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) (vem annars!) för att utbilda om mens i grundskolan genom ”Mensmegafonen”.
För mens är på modet. Enligt organisationen är det heller inte bara kvinnor som har mens - det kan alla ha. Mensen säger sig nämligen arbeta utifrån ”ett queerperspektiv eftersom menstruation inte har något med könsidentitet att göra.”
För några år sedan, innan det blev trendigt med mens, hade den här typen av organisation med största sannolikhet inte beviljats en krona av våra skattemedel. Men nu är mens på modet. Framför allt inom utvecklingssamarbetet och inom jämställdhetsarbetet. Då tycker också våra myndigheter att det är fullt rimligt att lägga våra surt förvärvade skattepengar på att skapa mensvänliga arbetsklimat eller att utbilda grundskolebarn i mens.
Men missförstå mig rätt - i många utvecklingsländer är kvinnors menstruation ett jämställdhetsproblem. Flickor tas ur skolan och vågar inte röra sig i offentligheten på grund av bristande hygien- och sanitetsartiklar. Flickors utbildning, och på så vis deras frihet, blir inskränkt av kulturella och religiösa stigman kring mens.
Så är dock inte fallet i Sverige. Här går fickor och kvinnor i skolan och till arbetet trots mens. De är inte ett speciellt stort problem. Vad som däremot är ett problem är de trendkänsliga tjänstemännen på våra myndigheter som blir allt för slösaktiga med våra pengar så fort ett nytt ”inne”-ämne dyker upp. Då ska alla haka på och ösa pengar på till synes meningslösa - men ack så trendiga - projekt. Sverige ska ju vara i framkant.
Som Expressen ledare även påpekade är det ett demokratiskt problem att aktivister får pengar av myndigheter för att i sin tur påverka politiker och den allmän opinion. Annars brukar det ju vara den omvända ordningen, nämligen att den allmänna opinionen påverkar våra politiker som i sin tur ger direktiv till myndigheter (Expressen den 1 oktober).
För vad du bör fråga dig är hur mycket pengar du själv skulle vilja lägga på menscertifiering av din arbetsplats, om du fick välja? Själv skulle jag inte lägga ett öre.