Vem ska väljarna ställa till svars i regionen?

Ledare Artikeln publicerades
Christina Mattisson, gruppledare för S, har två gånger om gjort gemensam sak med SD och stoppat regionalliansens förslag om hur vården ska få mer resurser.
Foto: Staffan Lindbom
Christina Mattisson, gruppledare för S, har två gånger om gjort gemensam sak med SD och stoppat regionalliansens förslag om hur vården ska få mer resurser.

Det blir svårt för väljarna att utkräva ansvar av regionpolitikerna i nästa regionval. Alliansen styr, deras budgetar går igenom men S och SD stoppar finansieringen.

I regionvalet 2018 röstade väljarna bort Socialdemokraterna från makten. S förlorade sitt nästan sekellånga maktinnehav. Det var en välförtjänt valförlust. Landstingets ekonomi var under flera års tid en följetong i medierna där de röda siffror och olika besparingar stod i centrum.

Efter valet kunde alliansen för första gången ta makten men utan egen majoritet, den regerar som största minoritet. Går Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna samman kan de fälla alliansens förslag, eftersom de tillsammans har majoritet.

I november 2018 vann alliansens budget men deras föreslagna skattehöjning fick inte godkänt av regionfullmäktige. När fullmäktiges ordförande Birgitta Ståhl (M) ställde alliansens förslag om en skattehöjning på 50 öre mot Socialdemokraternas 40 öre blev det Socialdemokraternas förslag som vann. Socialdemokraternas höjningsförslag fick 30 röster mot alliansens 23 röster. Det var SD som använde sin vågmästarroll för att fälla avgörandet (BLT den 26 november 2018).

Därmed uppstod det märkliga att alliansens budget vann medan deras finansieringsförslag åkte på pumpen. De ökade intäkterna till sjukvården stympades av S och SD.

Under onsdagens fullmäktigesammanträde var det dags igen. I budgetomröstningen vann alliansens förslag till budget men deras föreslagna intäktshöjningar reducerades kraftigt. Denna gång i form av höjda patientavgifter. Men så blev det som bekant inte eftersom oppositionen gick samman.

Därmed uppstod, för andra gången, den märkliga situationen att alliansens budget vann medan deras förslag på finansiering inte fullt ut gick igenom. De ökade intäkterna till sjukvården stoppades, i huvudsak, återigen av S och SD.

Som Emma Stjernlöf (M) konstaterade i budgetdebatten: ”Förra året kom vi med förslag om högre skatt, då var ni emot det. I år kommer vi med förslag på högre avgifter i stället, då tänker ni stänga den vägen också.”

Så är det i en demokrati. Det är bara att acceptera att det är majoriteten som bestämmer och regionalliansen har inte egen majoritet. Men här uppstår också problem för väljarna. Man brukar säga att våra demokratiska val har två viktiga funktioner. Dels att väljarna ska utse dem som de anser har den bästa politiken för framtiden. Dels att väljarna ska utkräva ansvar för den politik som har bedrivits.

Det är på den andra punkten som väljarna kommer att få det mycket svårt 2022. Hur ska de värdera politikernas insats? Av vem ska de utkräva ansvar? Av alliansen vars budgetar går igenom? Eller av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som gjort gemensam sak och stympat finansieringen? Till dags datum två gånger. Hur många gånger återstår?

Ska det demokratiska ansvarsutkrävandet fungera i nästa regionval behöver väljarna vara mycket välinformerade om vem som faktiskt har gjort vad och därmed är att skylla. Det kommer inte att bli lätt för den genomsnittligt insatte väljaren.

Kanske är det vad regionsossarna kalkylerar med? Tvinga fram besparingar som väljarna sedan ska skylla regionalliansen för. För det är ju emot de styrande som väljarna och media pekar finger. Det vore i så fall cyniskt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.