1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Varför så tyst, Wallström?

Regeringen är undflyende när det gäller frågan om Hongkong och Kina.
Utrikesminister Margot Wallström (S) är knäpptyst om händelserna i Hongkong.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Under måndagen ställdes alla flyg till och från Hongkong in av säkerhetsskäl. Tusentals personer ockuperade sittandes den gigantiska flygplatsen – en dramatisk eskalering av de demonstrationer som skakat Hongkong i över två månader. För svenska näringslivsrepresentanter finns dock anledning att fundera över om resor dit senare i höst är en bra idé.

Den 31 oktober anordnar Svenska Handelskammaren i Hongkong en lunch med territoriets högste politiker Carrie Lam. För cirka tusen kronor per person får biljettköpare höra Lam upprepa huvudpunkterna i det årliga linjetal som ges till Hongkongs lagstiftande församling. På dagordningen står bostäder, arbetsmarknad, miljö och hur stadens konkurrenskraft ska ökas.

Arrangemanget framstår som cyniskt. Är detta verkligen rätt tid för svenskt näringsliv att luncha med Pekingregimens utsände nickedocka? Det är som att bjuda in Venezuelas president Nicolas Maduro för att prata om effektiv inflationsbekämpning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Även ämnesvalen är märkliga. Ett frikostigt samtal om arbetsmarknad och konkurrenskraft kan inte undvika den viktigaste fråga som Hongkong står inför. Nämligen om medborgare och besökare i Hongkong som är kritiska mot Kina riskerar att bli bortförda eller hamna i skenrättegångar – eller med vetskapen om dessa hot begränsa sig själv på förhand.

Farhågorna är berättigade. Kina har nyligen tvingat flygbolaget Cathay Pacific – med Hongkong som bas – att stänga av medarbetare som deltar i eller stödjer protesterna från att flyga till eller över Kina (NYT, 11/8). Bolaget måste även förse Peking med information om all personal och få dem förhandsgodkända innan ett plan kan lyfta. Anställda oroar sig för sin integritet.

Sveriges utländska handelskamrar arbetar nära Utrikesdepartementet (UD) för att sammanföra beslutsfattare i Sverige och utomlands. Få svenskar känner till det, och än färre utomlands förstår detta. I Hongkong ses lunchen med Lam i praktiken som att Sverige godkänner den demokratifientliga politik som hon och Kina bedriver mot Hongkongborna.

I regeringens utrikesdeklaration förklarade utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige skulle påbörja en ”offensiv för demokratin” i Europa och övriga världen (SR den 13 februari). ”Offensiven kommer att märkas i all vår utrikespolitik.”

Ändå är regeringen knäpptyst. Wallström kallade i mitten av juni situationen för ”otroligt intressant” (DN den 17 juni). UD uppdaterade kort därefter sin landrapport om Hongkong, som beskrivs som ett ställe med ”allt fler tecken på att det demokratiska utrymmet minskar”.

Fallet med den av Kina bortförde bokhandlaren tillika svenske medborgaren Gui Minhai gör att varje ord måste vägas på guldvåg. Men den rödgröna regeringen har varit för undflyende. Därför har Moderaternas riksdagsledamot Åsa Coenraads ställt en skriftlig fråga till Wallström om situationen i Hongkong som ska besvaras senast 16 augusti.

På fredag behövs ett svar: vad tycker regeringen egentligen om situationen i Hongkong? Till dess vore det också bra om svenskt näringsliv tackar nej till handelskammarens lunchdejt.

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Bostäder

Kritik mot att 400 nya bostäder bara blev 170

”Ett politiskt misslyckande”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Färgglada bänkar

Bänkade: Här välkomnas turisterna med glada tillrop

Färgglada bänkar och hjärtan en del av sommarsatsningen