Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varför engagerar kyrkan sig i frågor om migration?

Erik Lysén, Internationell chef för Svenska kyrkan och chef för Act Svenska kyrkan, svarar på ledaren ”Från kyrka till vänsterparti” (BLT den 2 september).
Replik • Publicerad 11 september 2022
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SEVILLA , SPANIA 20130324.
Bildeserie "Påskefeiring i Spania"
Påskefeiring i Spania.  En kirke i Macarena i Sevilla med en figur av Jesus på korset.
Foto: Berit Roald / NTB
SEVILLA , SPANIA 20130324. Bildeserie "Påskefeiring i Spania" Påskefeiring i Spania. En kirke i Macarena i Sevilla med en figur av Jesus på korset. Foto: Berit Roald / NTBFoto: Berit Roald

Ledartexten ”Från kyrka till vänsterparti” innehåller felaktigheter som inte alla kan kommenteras här. Grundfelet är dock att ledarskribenten fäller sin dom över kyrkan utifrån sina egna politiska preferenser och inte utifrån det som kyrkan ska bedömas efter: troheten till det uppdrag som Jesus Kristus har gett kyrkan.

Varför engagerar kyrkan sig i frågor om migration? På grund av det kristna kärleksbudet. Genom mångårigt engagemang för människor på flykt i Sverige och internationellt har Svenska kyrkan byggt upp en skatt av erfarenheter och kompetens. Därav Kyrkostyrelsens remissvar i frågan om språkkrav (för medborgarskap, reds anm) som gick emot partier både till vänster och höger och överensstämde med många andra tunga remissinstanser.

Annons

I november framfördes en officiell ursäkt till det samiska folket för Svenska kyrkans delaktighet i det koloniala förtrycket mot samerna. Det var en del i en pågående försoningsprocess som också innebär åtaganden om att öka kunskapen och respekten för urfolksrätten i kyrka och samhälle — och den har bland annat även med gruvor att göra. Försoning är ett teologiskt grundbegrepp.

”Vägledande är inte höger eller vänster utan hur vi kan vara redskap för Guds kärlek i Jesus Kristus som driver världen till försoning och enhet”

I juli kritiserade ärkebiskopen regeringens vilja att förbjuda konfessionella friskolor. Hon yttrade sig därmed i en dagspolitisk fråga — och applåderades för det just av dem som annars anklagar kyrkan för (vänster)politik.

Precis som all annan verksamhet behöver biståndet granskas och kritiseras för att kunna utvecklas och förbättras. Kritik bör därför välkomnas men det kan inte ensidigt användas som stöd i en argumentation för kraftiga nedskärningar.

Biståndet är viktigare än någonsin i en tid då kriget i Ukraina, andra svåra konflikter och klimatrelaterade katastrofer har lett till att antalet människor i absolut fattigdom har ökat med hela 70 miljoner bara under de första tre månaderna 2022. Därför ställer sig Act Svenska kyrkan liksom andra kristna samfundsledare och kyrkliga biståndsorganisationer bakom målet att Sverige ska fortsätta avsätta en hundradel av bruttonationalinkomsten i bistånd.

I dagarna samlades tusentals människor från över 350 kyrkor i hela världen till Kyrkornas världsråds generalförsamling i tyska Karlsruhe. Mötet genomsyrades av bön, sång, gudstjänst och bibelstudier. Det präglades av brottningen med frågor om krig och fred, mänskliga rättigheter och rättvisa. Det var ett intensivt arbete för att hitta en gemensam röst som uttrycker vad Guds heliga ande kallar kyrkorna till. Vägledande är inte höger eller vänster utan hur vi kan vara redskap för Guds kärlek i Jesus Kristus som driver världen till försoning och enhet — för människors och hela skapelsens skull.

Erik Lysén, Internationell chef för Svenska kyrkan och chef för Act Svenska kyrkan

Annons
Annons
Annons
Annons