GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Var håller alla fanatiska aktivister hus nu?

Rester av aluminiumburkar som hamnar i djurens foder orsakar årligen enormt lidande hos många djur – ett riktigt problem alla militanta djurrättsextremister skulle kunna ägna sig åt i stället för att trakassera och stå och skrika.
Bonden Håkan Pettersson har en enkel uppmaning. Lyssna till den.
Bonden Håkan Pettersson har en enkel uppmaning. Lyssna till den.
Foto: Lena Ehring
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Aluminiumburkar som slängs i naturen är inte bara ett miljöproblem utan i allra högsta grad ett djurvälfärdsproblem.

En aluminiumburk som hamnar på åkern – kanske med vindens hjälp – kan komma att strimlas i småbitar när bondens slåtterkross för fram. Bitar som sedan följer med i fodersäckarna och till slut hamnar i kornas magar. Sådana aluminiumbitar är sylvassa och skärvorna som hamnar i tarmarna skär sönder korna invärtes. Vi talar om ett enormt lidande som slutar med att kon dör, antingen av skadorna eller av nödslakt. Och det är inte bara kor som drabbas. Alla djur som äter foderkross riskerar att drabbas i någon mån, bland annat hästar och får.

"En aluminiumburk som kastas i närheten av en åker är som sagt ingen trivialitet. Konsekvenserna kan bli fruktansvärda."

Enligt LRF dör så många som upp emot 5 000 kor varje år i Sverige till följd av skador från metallskärvor i magen, vilket BLT rapporterade om i tisdagens tidning (BLT den 26 maj).

LRF-medlemmar i sydöstra Sverige driver nu kampanj för att få folk att sluta slänga öl- och läskburkar i naturen. Kampanjen består av stora plakat som sätts upp i odlingsmarken med budskapet att ”din ölburk hör inte hemma här”. En av dem är bonden Håkan Pettersson i Vekerum som med egna ögon bevittnat lidandet metallskärvor som hamnat i kornas foder orsakar.

”Ta hem burkarna och sortera dem. Vi måste alla bidra till att hålla naturen ren och inte orsaka lidande för våra djur, säger han.” Allmänheten borde lyssna till denna enkla uppmaning – så svårt är det inte att ta med sin egen skit hem. En aluminiumburk som kastas i närheten av en åker är som sagt ingen trivialitet. Konsekvenserna kan bli fruktansvärda.

Och alla de här fanatikerna till militanta djurrättsaktivister, som under senare år skämt ut sig, skulle här för en gångs skull kunna göra något som är bra för både djur och natur genom att plocka skräp längs vägar och i naturen. Det vore en konkret åtgärd som skulle göra livet bättre för djuren – till skillnad från att stå och skrika med plakat i hand, hota och trakassera bönder och deras barn, begå inbrott eller elda upp byggnader. Men det är väl att hoppas på för mycket, det är trots allt fanatiker vi pratar om.

Läs mer