Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vår del av världen stabilare med Sverige i Nato

Ett svenskt Natomedlemskap skulle inte destabilisera vår del av världen, som statsministern anser, utan göra den mer förutsägbar och stabil.
Publicerad 9 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Har de baltiska staternas Natomedlemskap stabiliserat eller destabiliserat vår del av världen?
Har de baltiska staternas Natomedlemskap stabiliserat eller destabiliserat vår del av världen?Foto: Jessica Gow /TT

Kan du förklara varför du anser att det ligger i Sveriges säkerhetspolitiska intresse att inte vara medlemmar i Nato, att inte ansöka om medlemskap i det här läget?

När Magdalena Andersson fick den frågan på en presskonferens i tisdags, efter överläggningarna med övriga partiledare, var statsministern svar att en svensk Natoansökan nu skulle destabilisera vår del av Europa.

Annons

Även Margot Wallström (S) är inne på samma spår. I en artikel i Aftonbladet skrev den tidigare utrikesministern häromdagen att ”förändringar i säkerhetspolitiken kan potentiellt och i värsta fall utsätta landet för ökad fara och/eller risk för angrepp” (Aftonbladet den 8 mars). Nu är inte rätt tillfälle att göra drastiska förändringar av vår säkerhetspolitik, enligt Wallström.

”Ett militärt alliansfritt Baltikum skulle knappast ha inneburit en stabilare Östersjöregion utan ökat instabiliteten avsevärt.”
Anders Gustafsson

Men om den pågående krisen för Europas säkerhet har bevisat något så är det motsatsen till de talepunkter som Andersson och Wallström framför. Det är militär alliansfrihet som gör att Ryssland vågar sig på anfall – som i fallet Ukraina – medan militär allianstillhörighet skapar krigsavhållande avskräckningsförmåga och bidrar till stabilitet.

Sedan murens fall har en lång rad länder som tidigare ingick i Warzawapakten blivit medlemmar i Nato. Detta har inte lett till destabilisering i Europa utan bidragit till ökad säkerhet både för de länder som blivit Natomedlemmar och i förlängningen för hela Europa. Nato är dessutom inget hot mot Ryssland. Inget europeiskt land eller USA har någon önskan att anfalla Ryssland. Och ryska imperiedrömmar hos ledarskiktet i Kreml hade inte lagts på hyllan om Ryssland hade haft Central- och Östeuropa som buffertzon och intressesfär.

Magdalena Andersson kan själv fråga sina baltiska kollegor om de anser att riskerna för de deras länder har ökat i och med deras Natomedlemskap eller om de har minskat. Svaret hon kommer att få kommer att vara glasklart: vi tackar vår lyckliga stjärna för att vi nu är en del av Natofamiljen. Ett militärt alliansfritt Baltikum skulle knappast ha inneburit en stabilare Östersjöregion utan ökat instabiliteten avsevärt.

Den svenska opinionen ser vad som händer i Ukraina och drar rätt slutsatser av det. Aldrig tidigare har stödet för ett svenskt Natomedlemskap varit så starkt som nu och det har ökat rekordsnabbt. En Sifoundersökning visade nyligen att varannan svensk vill gå med i försvarsalliansen medan motståndet har rasat till 22 procent. Räkna med att det stödet växer ju längre Rysslands anfallskrig i Ukraina pågår.

Regeringen och statsministern borde överge Palmenostalgin och inse att alliansfriheten inte tjänar Sverige väl. Sverige kan inte försvara sig någon längre tid utan hjälp utifrån. Ett svenskt Natomedlemskap skulle innebära krigsavhållande avskräckningsförmåga och bidra till stabilitet i vår del av världen.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons