Väntas ännu en ad hoc-lösning för de ensamkommande?
Innan Stefan Löfven blev avsatt i måndags vann regeringen en sista blocköverskridande kamp tillsammans med Centerpartiet. Domen föll i Migrationsöverdomstolen: Gymnasielagen får tillämpas. Det innebär en möjlighet för tusentals, företrädesvis afghanska män utan tillräckliga asylskäl, att få tillfälliga uppehållstillstånd för gymnasiestudier.
Rätten har beslutat att lagen har tillkommit på ett sådant sätt att den får appliceras. Det sänkta beviskravet på identitet bedöms inte heller strida mot EU-rätten. Migrationsverket kan nu påbörja tillämpningen av lagen.
Så länge de drygt 9000 afghanska männen går i gymnasiet, eller avser att påbörja gymnasiestudier kan de få tillfälligt uppehållstillstånd. Även de asylsökande som tidigare har fått ett nej på sin ansökan får nu en ny möjlighet att stanna.
Det är en sorglig dom, av en rad anledningar.
Självklart är det en lättnad för de många ensamkommande som de senaste åren har levt i limbo på grund av ovissheten.
Men förslaget blir för den sakens skull inte mindre principiellt fel.
Mängder av människor lever i utsatthet, och är i behov av asyl. De afghanska ensamkommande har inte skyddsskäl, och har därför inte rätt till uppehållstillstånd. Många har inte heller uppfyllt kravet på att kunna styrka sin identitet.
Men samtidigt har den mediala uppmärksamheten runt de ensamkommande varit enorm. Trubaduren Mikael Wiehe tillägnade en egenkomponerad låt till de ensamkommande på bästa sändningstid i TV. Aktivisten Fatemeh Kavari som startade gruppen ”Ung i Sverige” har blivit ett välkänt ansikte och har bland annat varit med i TV 4 Nyhetsmorgon. På Medborgarplatsen i Stockholm deltog politiker i en sittdemonstration mot utvisningarna.
Den afghanska gruppen har på så vis fått en gräddfil i asylsystemet, något som exempelvis folkmordsutsatta yezidier och assyrier inte fått. De som har kunnat uppbåda mest medial uppmärksamhet och på så vis vunnit flest sympatier, har fått särbehandling. Att rasera asylrätten på så godtyckliga grunder är både orättvist och sorgligt, allra mest för de människor som verkligen är i behov av en fristad från förtryck.
Frågan är också vad domen skapar för incitament hos andra grupper utan asylskäl? Så länge andra migrantgrupper håller sig undan utvisningsbeslut kan de ju komma att gynnas på samma sätt som de afghanska ensamkommande.
Utöver det finns stora oklarheter om vad som händer efter att de afghanska männen har gått ut gymnasiet. Enligt lagen ska de ensamkommande ha möjlighet till uppehållstillstånd i tretton månader eller fyra år för gymnasiestudier. Men sen då?
Syftet med lagen är att de afghanska männen ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Om inte, riskerar de utvisning. Med tanke på den låga andel ensamkommande som hittills gått ut med godkända betyg ser framtiden inte ljus ut. Dessutom är fortfarande hälften av alla utrikes födda utan jobb efter åtta år i Sverige.
Frågan är därför vad som kommer hända när de tillfälliga uppehållstillstånden väl har gått ut? Kommer de afghanska ensamkommande hamna i ytterligare ett amnesti-limbo? Eller tänker politiker utforma ännu en ad hoc-lösning?