Vänsterpopulism och sparpaket

Ledare Artikeln publicerades
Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.
Foto: Patric Söderström
Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Karlskronasossarna gick 2018 till val på klassisk vänsterpopulism, nu väntar stort sparpaket för Karlskrona.

I dagarna har den styrande koalitionen i Karlskrona – Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet – och oppositionen enats om ett kännbart sparpaket för Karlskrona. Sparkravet handlar om att kostnaderna ska ned med 150 miljoner kronor under två år.

Nämnderna får ett årligt effektiviseringskrav om en procent med vissa undantag. Kunskapsnämnden får ett mindre sparbeting och socialnämnden ska följa sin tidigare plan för att komma till rätta med sin budget. Drift- och servicenämnden får däremot ett större sparbeting om tre procent. Samtidigt ska utdelningen från kommunens bolag öka.

Som eftergift till oppositionen för att de går med på sparpaketet ställs omorganisationen av gymnasieskolan in och andelen inköp av ekologiska livsmedel minskar. Även att kunskapsnämnden får ett mindre sparbeting än andra nämnder uppges vara en eftergift till Moderaterna, uppger Camilla Brunnsberg (M).

Situationen är inte överraskande till följd av de demografiska förändringarna och avmattad konjunktur. Den som följt vad Sveriges kommuner och landsting har varnat för under lång tid är inte förvånad. Många kommuner runtom i hela Sverige genomgår nu samma sak.

Just därför var det så verklighetsfrånvänt av Karlskronasossarna att i förra kommunvalet gå till val på att lova allt till alla: allt från sex timmars arbetsdag till hundra procent lön till vissa utvalda arbetsgrupper till ”gratis” arbetsskor till personal inom hemtjänsten. Tänkte de över huvud taget längre fram än till valdagen? Att tuffare tider väntade var ingen statshemlighet.

Resultatet av politiker som går till val på fagra löften men som senare levererar sparpaket är en minskad tilltro till demokratin och ett ökat politikerförakt.

Just därför är det också huvudlöst av regeringen att gå vidare med utvecklingstid (det nya friåret) och ökad ledighet för föräldrar (familjevecka). Det hade varit mycket bättre om dessa pengar hade lagts på den kommunala välfärden i stället för på ledighetsreformer som både ökar samhällets kostnader och minskar dess intäkter. Lös de problem som vanliga människor upplever i sin vardag i stället för att hitta på problem som knappt någon känner igen sig i!

Den grundläggande välfärden är satt under hård press. Det kräver att en större del av våra skatter behöver hamna ute hos kommuner och regioner och att vi har politiker som är ärliga nog att prioritera bort generösa vänsterlöften.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.