Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Vänsterpartiet får rött kort i demokratireflexer

Det går inte anse sig vara Sveriges mest solidariska parti samtidigt som man inte ställer sig hundra procent bakom de som blir attackerade av en blodig diktatur med stormaktsambitioner.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 11 oktober 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Nooshi Dadgostar har en del städjobb att göra.
Nooshi Dadgostar har en del städjobb att göra.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiet har historiskt varit ett parti som emellanåt förespråkat våld, så länge det har kommit från arbetare eller från stater med rätt ideologisk hemvist. Men när det kommer till det ukrainska folkets rätt att försvara sig mot en blodig skurkstat tycks det vara mer tveksamt.

I en omröstning i Europaparlamentet förra veckan röstade Vänsterpartiets Malin Björk emot delar av ett förslag för att ge Ukraina militärt bistånd. I en kommentar på sociala medier skriver Arba Kokalari (M) att “Avgörande för att trycka tillbaka ryska trupper från att mörda och våldta civila. V röstade avstå och nej. Illa!”. Björk svarar att “mer komplext än så” och att massiva vapenleveranser inte nödvändigtvis innebär ett kortare krig (Expressen den 6 oktober).

Annons

Vore detta ett enskilt felslut skulle det kanske passera.

Men så är inte fallet.

”Medan det ukrainska folket slogs för sina liv, och för Europas och Sveriges säkerhet var Vänsterpartiet fast i svenskt regelverk.”
Emma Jaenson

Samtliga partier i Sveriges riksdag enades i februari om ett brett militärt stöd till Ukraina, inklusive 5 000 pansarskott.

Alla utom Vänsterpartiet.

Ali Esbati (V) påpekade att “Skickar man in vapen i krigförande områden så finns ökad risk att de hamnar på avvägar och i fel händer”. Det krävs en mer “noggrann analys” för att ändra svenskt regelverk för vapenexport (SVT den 28 februari).

Nej, det spelade ingen roll att det var en europeisk demokrati som hade blivit attackerad av en fientlig stormakt. Medan det ukrainska folket slogs för sina liv, och för Europas och Sveriges säkerhet var Vänsterpartiet fast i svenskt regelverk.

Påpekas ska att partiledaren Nooshi Dadgostar var för vapenexporten, men blev överkörd av partiledningen. Och efter hård kritik ändrade V sitt beslut: “Sverige ska kunna stå enade bakom vårt stöd till Ukraina” menade Dadgostar (SVT den 1 mars).

Men i en omröstning i Europaparlamentet något senare la Björk, som enda svensk, ner sin röst i en resolution för att fördöma Rysslands invasionskrig mot Ukraina: ”Någon måste markera mot att EU ska bli någon slags satellit till Nato” (Europaportalen den 2 mars).

Senare genomfördes en omröstning för att bevilja Ukraina status som kandidatland till EU, som beskrevs som ett “tydligt politiskt tecken på solidaritet med det ukrainska folket”. Återigen röstade Vänsterpartiets Malin Björk nej.

Vänsterpartiets halvhjärtade stöd till Ukraina sedan Putins invasionskrig startade är tydligt och genomgående. Det är inte några enstaka felsteg: det är där de demokratiska reflexerna hos vissa av Vänsterpartiets företrädares ligger.

Annons

Det går inte heller att anse sig vara Sveriges mest solidariska parti samtidigt som man inte ställer sig hundra procent bakom dem som blir attackerade av en blodig diktatur med stormaktsambitioner.

Vidare blir det föga trovärdigt att kritisera SD för att ha svängt i frågan om Nato, för att Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan Rysslands Vladimir Putin och USA:s Joe Biden eller för att de har haft ryssvänner på höga positioner inom partiet, om man själva skickar dubbla signaler när det kommer till Ryssland.

Visst har Nooshi Dadgostar har tydliggjort att hon varit för stödet till Ukraina. Men hon tycks också ha ett stort städjobb framför sig. Flera företrädare i vänsterpartiets toppskikt har visat hur svaga deras demokratiska reflexer är när det verkligen gäller.

Annons
Annons
Annons
Annons