Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vänstern släpper in extremister

Att det är västvärldens värderingar och kapitalism som har gjort det möjligt för Awad att vädra sina tokiga åsikter, tycks hon inte reflektera över.
Publicerad 1 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) bör hålla rent i partiet.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) bör hålla rent i partiet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att tala om hedersvåld är ett uttryck för islamofobi. Statsminister Ulf Kristersson (M) representerar ”vit överlägsenhet”.

Nej, påståendena kommer inte från det muslimska intressepartiet Nyans. De kommer från Nadja Awad, Vänsterpartiets nya riksdagsledamot, som tog sig hela vägen in i riksdagen genom personkryss.

Annons

Men kikar man på Awads meriter kan man fråga sig varför hennes bakgrund inte uppmärksammats mer.

Under 2015 startade hon studiecirkeln “Motmakten” för att motverka “vita personers gränslösa privilegier och makt”. Studiecirkeln skulle bidra till mobilisering för att "bryta sig loss från det vita tolkningsföreträdets handklovar" (P4 Örebro den 18 april 2015).

Hon har även arbetat som lärare för den nu nedstängda muslimska friskolan Al Salam-skolan i Örebro. Skolan har fått massiv kritik efter Skolinspektionens granskning, bland annat för könsuppdelade lektioner. Den har dessutom mottagit miljonbidrag från det saudiska kungahuset (SvD den 13 september 2018).

Awad har också bidragit till att tysta ner frågan om hedersvåld. I ett tidigare inlägg på sociala medier skriver hon att “Det går inte att uttala sig om s.k. 'hedersfrågor' utan att uttala sig [...] islamofobiskt”.

”Det brukar kallas rasism att tala negativt om människor utifrån deras hudfärg.”
Emma Jaenson

Man kan konstatera att det finns två tydliga spår i hennes politiska engagemang. Det ena är att “vithet” är problematiskt. Det andra är att kritik mot islam är islamofobi.

Under 2017 beskrev hon att ”vänsterpersoner och högerpersoner” är lika influerade av strukturer på grund av ”vithetens närvaro”. Hon har dock anslutit sig till V för att det är det enda partiet där man kan jobba “mer med vitheten”.

Några dagar efter valet skrev hon “Röstade nej till white supremacy [vit överlägsenhet reds anm] och kapitalism idag! Ulf Kristersson är inte min statsminister”.

Att det är västvärldens värderingar och kapitalism som har gjort det möjligt för Awad att vädra sina tokiga åsikter, tycks hon inte reflektera över.

Inte heller att det brukar kallas rasism att tala negativt om människor utifrån deras hudfärg.

Men Vänsterpartiet hamnar ständigt stå på fel sida om historien. Anledningen till att vi nu har personer som hyser extremistiska åsikter i riksdagen beror på att vänstern har legitimerat deras åsikter. Man bör komma ihåg att den tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh petades från Vänsterpartiets riksdagslista under 2017 för att hon ansågs för problematisk, bland annat för hennes engagemang mot hedersvåldet.

På motsvarande sätt har Vänsterpartiet främjat Awads resa mot riksdagsmakten. Man kan fråga sig varför Vänsterpartiet låter sådana individer sitta kvar i partiet?

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons