Emma Jaenson: Vansinnig byråkrati stoppar trevligt uteliv i Blekinge
Få saker visar på dårskapen i svensk byråkrati så väl som alkohollagstiftningen för restauranger. För att servera alkohol krävs en ”varierad meny bestående av för-, huvud- och efterrätter”. Maten ska tillagas från grunden. Restauranger kan alltså inte erbjuda mikrad Billys-pizza som för- huvud- och efterrätt (vilket vissa säkert hade uppskattat). Dessutom måste köket hålla öppet till minst 23.00 för att få servera alkohol (BLT den 16 augusti).
Men inte nog med det. Hur menyn ska se ut skiljer sig också mellan olika kommuner i landet. Joakim Wiklander, som äger restaurangen Brödernas påpekar att ”Vi har fått lägga till en Toast Skagen som vi egentligen inte vill ha”. Tilläggas ska att Brödernas är en hamburgerkedja (SR den 16 augusti).
En restaurang i Sölvesborg fick nyligen kritik av alkoholinpektörerna eftersom de erbjöd kycklingspett och hamburgare av så kallade “köttpuckar”, vilket inte ansågs vara tillräckligt “varierat”. En annan restaurang i Sölvesborg fick påhälsning och tillsägelse av de lokala alkoholinspektörerna för att de enbart serverade vitlöksbröd som förrätt (BLT den 16 aug). Följer de inte riktlinjerna riskerar de att förlora alkoholtillståndet.
Riktlinjer som tycks vara helt godtyckliga.
Erik Östman som är expert på regelförenklingar på Företagarna påpekar i SR (den 16 aug) att “Vilken mat man som krögare väljer att servera måste ju i slutändan vara ett affärsövervägande och inte ett lokalt krav.”
Varför ska kommuner över huvud taget ha något att säga till om vad för mat en krog serverar? Det är rena DDR-fasoner.
Men Sverige tycks fortfarande leva kvar i moralpanikens tidevarv.
Konsekvenserna är dessutom stora. Reglerna innebär att alla krogar och barer måste investera i restaurangkök och i många fall ha en anställd till sent på kvällen för att laga mat. Det skapar dessutom mängder av matsvinn eftersom krogar måste tillhandahålla mat som aldrig säljs. För att överleva på att sälja alkohol tvingas du alltså, förutom att genomlida en enorm byråkrati, dessutom lägga ut stora – och godtyckliga – kostnader på mat.
Men är det inte själva syftet? Den typen av näringsliv som är specialiserat på alkohol ska ha det svårt i Sverige. Entreprenörer ska inte orka öppna barer och krogar som är specialiserade på alkoholdrycker.
”Samtidigt kliar sig politiker i huvudet över hur de ska attrahera unga, drivna, arbetsföra människor till kommunerna”
Samtidigt kliar sig politiker i huvudet över hur de ska attrahera unga, drivna, arbetsföra människor till kommunerna. Parallellt som man anstränger sig för att göra livet så svårt som möjligt för de entreprenörer som vill bidra med kultur och uteliv.
Just nu pågår en utredning för att lätta på matreglerna för restauranger, förslagsvis ska det räcka med “matiga” sallader. Det är dock inte att gå långt nog. Matkravet måste slopas helt. Barer, krogar och restauranger måste få servera alkohol helt utan krav på servering av mat.
Vill man däremot fortsätta att utarma mindre orter och allt socialt liv så är en klok idé att fortsätta på inslagen väg. Blekinges kommuner skulle å andra sidan kunna gå i bräschen för att möjliggöra mer av den här typen av uppiggande entreprenörskap.