1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Välfärden garanteras inte av givmilda socialdemokrater - utan av framgångsrika kapitalister

När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i landet får kommunerna i Blekinge hyfsade eller rentav urusla betyg. Det är allvarligt, för företagen är grunden i hela välfärdsbygget.
Publicerad 4 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Karlshamns kommun är en av de kommuner med sämst företagsklimat i hela landet, enligt Svenskt Näringslivs ranking.
Karlshamns kommun är en av de kommuner med sämst företagsklimat i hela landet, enligt Svenskt Näringslivs ranking.Foto: Patric Söderström

Vad utgör garanten för vår välfärd? Är det vänsterpolitiker som Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt eller Per-Ola Mattsson? Eller rent av LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson?

Knappast. I vår samhällsmodell har politiker makten att fördela det välstånd som skapas i samhället. Politikerna kan via politiska beslut fördela mycket, mellan eller ingenting alls av det välstånd som skapas. Men själva välståndet, som är en förutsättning för välfärden, skapas inte av politiker - nej, det skapas av företag och företagare.

Det är via bolagsskatter, arbetsgivaravgifter, skatter på varor och tjänster och skatter på de anställdas inkomster som resurserna till välfärden hämtas. Helt enkelt: utan framgångsrika företag, ingen välfärd. Välfärden garanteras inte av givmilda socialdemokrater - utan av framgångsrika kapitalister.

En politik som värnar välfärden måste därför värna företagen. Det sambandet kan ingen politiker undgå ifrån. Det gäller i högsta grad nationellt, men också lokalt. En kommun som har ett gott företagsklimat lägger grunden för tillräckliga skatteintäkter och reducerar samtidigt sina kostnader, exempelvis för socialbidrag.

Här finns det anledning till oro för kommuninvånarna i Blekinge. För företagsklimatet i våra fem kommuner lämnar mycket i övrigt att önska, det visar Svenskt Näringslivs senaste rankning av det lokala företagsklimatet i Sverige.

Visst är det kul, och välförtjänt, att Olofström höjer sig rejält i undersökningen, från plats 174 (2017) till plats 121 (2018). Även Sölvesborg klättrar på listan och hamnar på plats 126, jämfört med plats 149 (2017). Ändå är det placeringar strax bättre än medel.

Men residenshuvudstaden Karlskronas placering, plats 211, duger inte och allra värst är det i Karlshamn. Av alla Sveriges kommuner, 290 till antalet, är det blott 15 kommuner som har ett sämre företagsklimat än Karlshamns kommun, enligt undersökningen. Det är katastrofalt dåligt. Trenden för kommunen är dessutom negativ, det är tredje året i rad som Karlshamn tappar i undersökningen.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) måste givetvis ta åt sig av kritiken och inte som tidigare ge sig på själva undersökningen. Men den urusla placeringen måste även bli en tankeställare för koalitionspartnern Centerpartiet som gärna framställer sig som småföretagarnas parti.

Nu när Karlshamnscentern förhandlar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om vilken politik den nya koalitionen ska driva den kommande mandatperioden borde C exempelvis ligga på för att privata bolag ska få konkurrera inom äldreomsorgen, genom att införa Lov:en. Många Karlshamnsföretagare upplever dessutom, enligt enkäten, att kommunen i allt för hög grad konkurrerar med de privata företagen. Här borde Karlshamnscentern greppa kvasten och se till att kommunen håller sig till sin kärnverksamhet, det är bra för småföretagen och bra för skattebetalarna.

Utan framgångsrika företag finns ingen välfärd - Svenskt Näringslivs senaste undersökning är en väckarklocka för Karlshamn och Karlskrona.

Anders GustafssonSkicka e-post