Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

(V)iss antisemitism är inte finare än annan

Vänsterpartisten Lena Rosén deltog i en antisemitisk föreläsning och partiets gruppledare i Ronneby stoppar huvudet i sanden. Nu måste Vänsterpartiet agera.
Ronneby • Publicerad 1 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vänsterpartiets gruppledare i Ronneby Peter Bowin har försvarat en lokalpolitikers rätt att delta i en antisemitisk föreläsning.
Vänsterpartiets gruppledare i Ronneby Peter Bowin har försvarat en lokalpolitikers rätt att delta i en antisemitisk föreläsning.Foto: Patric Söderström

Efter BLT:s och Expos avslöjande om att den ökände antisemiten Jüri Lina föreläst i Ronneby kommuns lokaler har ytterligare uppgifter framkommit. Under tisdagen kunde BLT berätta att vänsterpartisten och lokalpolitikern Lena Rosén var en av de som deltog i föreläsningen.

Förutom att Rosén sitter i styrelsen för föreningen Livskraft som arrangerade föreläsningen är hon också ersättare i kommunfullmäktige samt ledamot i miljö- och byggnadsnämnden. När BLT:s reporter konfronterade henne med uppgifterna kunde hon dock inte se något problem med att Jüri Lina är en ökänd och uttalad Förintelseförnekare: ”Nej, det får stå för honom. I föredraget sades det ingenting om det”, var hennes kommentar.

Annons

Också Peter Bowin, gruppledare för Vänsterpartiet i Ronneby, har försvarat Roséns rätt att delta. ”Det får stå för henne. Det finns ett privatliv, det är inte bokat i Vänsterpartiets namn”, kommenterade Bowin till BLT.

”Vilka är då denna påstådda och lömska maktelit som föreningen Livskraft talar om? Utan tvekan är det judarna som avses.”
Carl-Vincent Reimers

Det är obegripligt att varken Rosén eller Bowin ser allvaret i händelsen.

Presentationen av Jüri Linas föredrag på föreningen Livskrafts Facebooksida är en enda lång upprepning av välkända antisemitiska konspirationsteorier.

Där talas det om att ”frimurarglobalister” vill införa ett nytt och totalitärt samhälle. Vaccineringen mot covid beskrivs som ett massivt bedrägeri av mänskligheten där syftet är att ”chippa” alla människor för att ställa de under ”maktelitens” kontroll.

Vilka är då denna påstådda och lömska maktelit som föreningen Livskraft talar om? Utan tvekan är det judarna som avses.

Den världsomfattande planen på att ”chippa” alla människor kopplas till Världsekonomiskt Forum i Schweiziska Davos, affärsmannen George Soros, Bill Gates och familjen Rockefeller. Det som är gemensamt för alla dessa är att de beskrivs som bärande delar i en världsomfattande judisk konspiration mot mänskligheten.

Mönstret känns igen från historien: judarna utgör en kapitalistisk, globalistisk och anti-nationell elit som med lömska maktmedel försöker kontrollera världen. Idéer som inte bara spridits av högerextrema utan också vänsterextrema rörelser i hundratals år.

Det är idéer som ytterst ledde till utrotandet av större delen av Europas judar under Förintelsen och som sedan dess har fortsatt att göda extremister till både höger och vänster.

Föreningen talar också om ”storkapitalets” (läs: judarnas) tidigare påstådda planer på världsherravälde. Här nämns att man 1901 publicerade sina avsikter att ”utrota ett stort antal människor”, med all sannolikhet en hänvisning till Sion den vises protokoll, ett av historiens mest spridda antisemitiska skrift som sprider myten om en judisk världskonspiration. Den skriften blev sedan inlemmad i nazisternas propagandaapparat, har getts ut av svenska antisemiter och har används av islamister.

Trots att det alltså är helt uppenbart att föreningen Livskraft inte bara givit plats åt, utan själva marknadsför, antisemitiska konspirationsteorier har både Lena Rosén och hennes gruppledare Peter Bowin mage att låtsas som att det regnar.

Annons

Bowins påstående att förtroendevaldas deltagande i antisemitiska föreläsningar kan avfärdas som ”en privatsak” får en att häpna. Måste man påtala för Bowin att politik är en förtroendebransch? Sverigedemokratiska lokalpolitiker har fått löpa gatlopp för betydligt mindre, men av någon anledning verkar Bowin tycka att samma krav inte bör gälla antisemitismen som marknadsförs av hans egna partiföreträdare.

Tidigare i år avled Förintelseöverlevaren och Ronnebybon Benny Grünfeld. Peter Bowin (V) motionerade då om att ge Grünfeld ett minnesmärke. Med hans agerande kring föreläsningen färskt i minnet skorrar det förslaget nu onekligen falskt.

Antisemitism är ett gift i samhällskroppen, även när det kommer från vänster. Vänsterpartiet måste agera och inte stoppa huvudet i sanden.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons