Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tysklands krypande för Ryssland försvagar väst

EU och Nato skärper nu tonen mot Ryssland i konflikten i östra Ukraina. Samtidigt stoppar Tyskland vapenleveranser till Ukraina, och böjer sig för ryska påtryckningar.
Publicerad 17 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Tysklands veto mot militärt stöd till Ukraina måste ses i ljuset av landets plan för att göra sig mer beroende av rysk gasimport.Foto: John Thys

De senaste veckorna har krisen och kriget i östra Ukraina accelererat. Amerikanska källor menar att Ryssland förbereder en storskalig invasion av landet. Enligt USA står mellan 95 000 och 100 000 ryska trupper vid gränsen mot Ukraina.

Även i förhållande till västländerna har situationen eskalerat till vad som i medier beskrivs som ett kommunikationskrig. Förra veckan förföljdes franska och amerikanska militärflyg av ryska jaktplan, under ett spaningsuppdrag över Svarta havet som syftade till att avlyssna konflikten i Ukraina. En uppenbar markering för att visa ryskt missnöje med att västmakter uppträder i området.

Annons

Samtidigt har EU de senaste dagarna skärpt sina sanktioner mot Ryssland, för att få landet att tänka om. I ett pressmeddelande från ministerrådet den 13 december meddelade man att EU inför nya sanktioner mot den ryska privatägda militära enheten Wagnergruppen. Gruppen har uppträtt i flera konflikthärdar världen över för att med våld gynna ryska intressen, inte sällan genom att underblåsa våld, plundra naturresurser och hota civila, i strid med internationell rätt. Konflikten i Ukraina är inget undantag.

Sanktionerna drabbar inte bara gruppen som sådan, utan också centrala figurer som personligen är ansvariga för flera militära aggressioner i östra Ukraina. Här finns bland annat Wagner-gruppens grundare Dmitrij Utkin, ansvarig för utplacering och samordning av ryska legosoldater i Ukraina, men också Denis Kharitonov, legosoldat och personligen ansvarig för nedskjutningen av en ukrainsk helikopter och två ukrainska Su-25-flygplan i Donbass i östra Ukraina.

Förutom att EU fryser tillgångarna för de inblandade belägger man också personerna med inreseförbud till EU.

Att EU inte tvekar att rikta in sig direkt mot centrala ledarfigurer i den ryska krigsapparaten är bra, men det räcker knappast för att avskräcka Vladimir Putin. Gång efter annan har han visat att han inte böjer sig för sanktioner. Det enda språk han tycks förstå är staters militära styrka. Därför behöver västländer nu ställa upp med vapen för att ge Ukraina större chans att bjuda motstånd vid en rysk aggression.

I den frågan finns desto mer att bekymras över hur stora EU-länder agerar.

”EU:s största land kan inte längre undfly sitt ansvar för att slå vakt om kontinentens territoriella integritet – också med militärt stöd om nödvändigt.”
Carl-Vincent Reimers

När Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov under tisdagen besökte Stockholm och försvarsminister Peter Hultqvist bad han om konkret hjälp. ”Vi skulle behöva mer stöd för att försvara oss mot cyberattacker och vi behöver elektroniska motmedel mot drönare som används för att fälla bomber och döda våra soldater och civila”, sa Reznikov till Dagens Nyheter.

Men när Nato tidigare i december diskuterade ett förslag om att ge Ukraina just militärt bistånd i form av defensiva vapen mot drönare lade Tyskland, med Angela Merkel i spetsen, in sitt veto. Samtidigt fortsätter Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholz att försvara den ryska gasledningen Nordstream 2 i Östersjön. Under torsdagens presskonferens i samband med Europeiska rådets möte i Bryssel betonade han att gasledningen är ”ett privat projekt”, trots att det gör hela Europa mer sårbart för ryska sanktioner.

Tyskland kan inte längre agera på ett sätt där man saboterar en enad och resolut västpolitik till stöd för Ukraina. EU:s största land kan inte längre undfly sitt ansvar för att slå vakt om kontinentens territoriella integritet – också med militärt stöd om nödvändigt.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons