Turkiet, Trump och omoralens följder

Ledare Artikeln publicerades
”Trump förvandlar amerikansk utrikespolitik till Lustiga huset med alla dess förvrängda speglar”, skriver Bo Pellnäs.
”Trump förvandlar amerikansk utrikespolitik till Lustiga huset med alla dess förvrängda speglar”, skriver Bo Pellnäs.

Trumps svek och Turkiets invasion hotar att slita itu Nato.

Stater har ingen moral, bara intressen. Moralen får plats först när inrikespolitiska åsikter blir svåra att hantera. Men de nationella intressena blockerar ofta de rättrådigas framstötar. Ett exempel är Sverige, som talar med dygdens röst i världen men undviker besvärliga frågor här hemma. Som exempelvis samernas rättigheter eller hemtagandet av 80 barn från ett fångläger i Syrien.

I Mellanöstern har USA av hävd bevakat sina intressen: att hålla sig väl med Saudiarabien vars olja man behövde, att stödja Israel, vilket är en inrikespolitisk nödvändighet samt att hålla ärkefienderna Turkiet och Grekland kvar i Nato för att utestänga Sovjetunionen från Medelhavet. Turkiets framtida Nato-relationer förefaller nu alltmer problemfyllda.

President Obama undvek konflikten i Syrien, därför att USA inte längre behöver arabstaternas olja. USA:s katastrofala krig i Irak och Obamas ovilja att ta något ansvar för Syrien, lämnade fältet öppet för IS som erövrade mycket av landet och nästan tog makten i Irak. I detta kaos kunde Ryssland kliva in som den syriske diktatorn Assads räddare.

För att bekämpa IS, vilket krävdes för att förhindra fortsatta terrordåd, allierade sig USA med kurderna. I Irak men än mer i Syrien blev de den armé på marken, som USA själv inte ville sätta in i striderna. Kurderna slogs för att skapa ett eget land i Syrien, ett steg att förverkliga drömmen om ett Kurdistan där även delar av Irak och Turkiet skulle ingå. Detta är helt oacceptabelt för Turkiet.

För två år sedan skrev jag därför att i valet mellan Turkiet och kurderna skulle USA till slut välja Turkiet och överge sina allierade kurder. Detta har nu skett i ett samtal mellan Trump och den turkiske presidenten Erdogan, där Trump förkunnade att USA skulle lämna Syrien och att Erdogan hade fritt fram. Kritiken i USA blev hård, även från republikanerna, vilket ledde till att Trump nu twitterhotat med starka ekonomiska stridsåtgärder om Erdogan skulle göra det han nu gör och som alla, även Trump, visste att han skulle göra. Trump förvandlar amerikansk utrikespolitik till Lustiga huset med alla dess förvrängda speglar. Kan man inte lita på USA i Mellanöstern, varför skulle vi då göra det i Östersjöområdet?

Efter tre Trump-år är Nato dödligt skadskjutet. En allians, där den ledande nationen är opålitlig, är inte trovärdig. Ska Europa därför bygga en egen försvarsunion? Det är nödvändigt, men Nato:s infrastruktur, administrativa styrka och personella resurser borde utnyttjas. Säkert skapar det problem gentemot USA, och sannolikt även Storbritannien. Man kan inte ”slänga ut” amerikanerna, men det militära försvaret av Europa måste ledas av en europeisk general, vilket USA svårligen godtar. I värsta fall kan det leda till en dramatisk skilsmässa, med Putins Ryssland ruvande bakom scenen.

Bo Pellnäs

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.