Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tomma fraser fixar inte arbetsmiljön i vården

Om vi ska ha någon personal kvar inom vården efter den här fruktansvärda pandemin måste sjukhusledningen leverera mer än tomma fraser när vårdpersonal larmar om bristande arbetsmiljö och dålig lönepolitik.
Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 9 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.Foto: Staffan Lindbom

”Det är vi som får det att fungera här på golvet med patienter och att de får den vård som de behöver, men snart orkar vi inte längre till.” Så skriver undersköterskorna på Kirurgklinik avdelning 48 i ett brev till de ”som styr och bestämmer” i Region Blekinge.

ch vidare: ”Vi har fått nya kollegor med lång erfarenhet från andra sjukhus och de har aldrig hört talas om att man inte orkar jobba heltid. Även de känner nu att de behöver gå ner i arbetstid för att arbetsbelastningen är för hög och att de inte får tillräckligt med återhämtning. En av dem väljer till och med att tidigare lägga sin pension.”

Annons

Undersköterskorna har en konkret lista på ett antal åtgärder de vill se vidtas för att deras arbetsmiljö ska bli bättre. Det handlar bland annat om att de vill ha bättre bemanning, bättre löner, en fysioterapeut på 100 procent på avdelningen och att patienttransport kan ta alla transporter.

Vad har då hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson att säga om undersköterskornas larm och krav?

Inte mycket visar det sig. När han intervjuas av BLT (den 8 juni) om undersköterskornas larm har han mest tomma fraser att komma med. Eller vad ska man annars kalla följande?

”Det är viktigt att lyssna och stämma av. Detta ska ske nära medarbetarna och att vi har en öppen diskussion”.

”Vi har en viktig dialog framför oss. Vi måste se vad vi har lärt oss och hur framtidens arbete ska se ut, hur vi jobbar med schema i dygnet-runt-vården och hur vi behåller kompetensen.”

”Vi måste se till att framtida medarbetare ser uppdraget, ser sina utvecklingsmöjligheter och vad de själv kan behöva för att bli bättre i sin kompetens.”

Man får hoppas att den ansvarig ”som styr och bestämmer” har något mer konkret att komma med till det möte som undersköterskorna bjudit in till.

Det senaste ett och ett halvt året har inneburit en svår prövning för hela samhället och värst har det varit inom vården och omsorgen där personalen har stått i frontlinjen mot den hemska farsoten covid-19. Det finns många som har lyft sig själva i håret – för att hjälpa oss andra.

Dålig lönepolitik och arbetsmiljöproblem inom vård och omsorg är på inga sätt nyheter men nu mer än någonsin förtjänar dessa problem att tas på största allvar. Det duger inte att bara ”lyssna”, ”dialoga” och ”stämma av”. Som en källa inifrån Blekingevården säger till ledarredaktionen: ”Visst är det viktigt att lyssna men vad spelar det för roll om det inte ger någon effekt?”

När pandemin har lagt sig kommer sjukvården att ha en gigantisk vårdskuld att betala av. Och ska vi ha någon personal kvar inom vården som ser till att det sker måste de som leder sjukvården kliva fram och ta på sig ledartröjan. Tomma fraser gör inte att vårdpersonalen stannar kvar.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons