Tänkte Karlskronasossarna ens längre än till valdagen?

Ledare Artikeln publicerades
Camilla Brunsberg (M) borde skicka ett fång rosor till Sandra Bizzozero (S) för väl utfört valarbete.
Camilla Brunsberg (M) borde skicka ett fång rosor till Sandra Bizzozero (S) för väl utfört valarbete.

Karlskronasossarnas tydliga vänstersväng i valrörelsen och att de satte stopp för Engelska skolans etablering i Karlskrona gör att utsikterna för blocköverskridande samarbete är mycket små.

På måndagen kallade Socialdemokraterna i Karlskrona till presskonferens. Sandra Bizzozero, partiets toppnamn i kommunen, och Magnus Manhammar, ordförande för Karlskronasossarna, meddelade där att S vill se ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna den kommande mandatperioden.

Att S föreställer sig en sådan koalition är smått obegripligt.

Under mandatperioden har sossarna aktivt motarbetat Engelska skolans etablering i Karlskrona. Det socialdemokratiska motståndet mot att Karlskrona skulle kunna få hit en av landets absolut främsta friskolor har varit en black om foten för Liberalerna i denna valrörelse. Om S hade velat att koalitionen skulle hålla skulle de ha gått sin koalitionspartner till mötes i stället för att tillfredsställa vänsterkrafterna inom det egna partiet.

Under mandatperioden har S styrt tillsammans med L och C. Ändå valde de i valrörelsen att göra en tydlig vänstersväng.

Det var först i sista minut som S klart och tydligt intygade att de inte hade för avsikt att riva upp valfriheten inom äldreomsorgen. De dubbla och otydliga budskapen från S stötte bort Liberalerna. Kent Lewen (L) var så upprörd att det knappt gick att få honom att sluta tala om LOV:en i valrörelsen. Och det är något av en prestation att S lyckades hamna till vänster om V i denna fråga.

S gick till val på att, på försök, införa sex timmars arbetsdag på fem arbetsplatser i kommunen. Funderade sossarnas över huvud taget på hur ett sådant vänsterpopulistiskt vallöfte skulle påverka möjligheterna att styra tillsammans med L, C och KD? Föreställer de sig att L, C och KD ska vara med och skapa än större underskott inom äldreomsorgen för att tillfredsställa Kommunal och LO?

Socialdemokraterna i Karlskrona verkar över huvud taget inte ha ägnat dagen efter valet en endaste tanke. Och när de nu får frågan varför L och C skulle vilja regera med dem blir de svarslösa.

Karlskronasossarna satsade allt på vänsterkortet. Resultatet? Ett uruselt valresultat i kommunen och, antagligen, att de stött på bort L och C.

De lokala Socialdemokraterna har gjort ett utmärkt fotarbete åt Camilla Brunsberg (M). Hon torde nu ha utmärkta förutsättningar att bilda en minoritetsallians tillsammans med L, C och KD. Ett tackkort och ett fång rosor till Sandra Bizzozero och Magnus Manhammar lär nog dyka upp vilken dag som helst på Socialdemokraternas partikansli.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.