GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SVT: ”Som sommarbleking ryser jag”

Michael Österlund, programchef lokala nyheter SVT, svarar på ledaren 8/6. Carl-Vincent Reimers svarar direkt.
SVT förväxlade Ronneby med Karlskrona när man rapporterade om flaggflygningen över Blekinge i söndagens Aktuellt.
SVT förväxlade Ronneby med Karlskrona när man rapporterade om flaggflygningen över Blekinge i söndagens Aktuellt.
Foto: Försvarsmakten
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som sommarbleking ryser jag självklart till när Ronneby och Karlskrona förväxlas. Bättre koll och rutiner än så ska vi som jobbar med journalistik ha, det håller jag med BLT om. Samtidigt vill jag ta chansen att berätta om det stora engagemang som SVT:s nyhetsmedarbetare visar i arbetet med att skildra hela Sverige.

Redaktörerna för Rapport, Aktuellt och Morgonstudion står i ständig dialog med företagets 21 lokala redaktioner och varje dag möter publiken en mängd perspektiv från olika delar av Sverige – ofta genom inslag som har producerats av lokala reportrar.

I nyhetsappen och på svt.se samsas varje dag nyheter från hela världen och varje gång vi mäter innehållet online så består urvalet till omkring 35 procent av nyheter som kommer från SVT:s lokala redaktioner. Med 23 års erfarenhet inom riks- och lokaljournalistiken vågar jag påstå att det finns få svenska medier med det geografiskt breda nyhetserbjudande som SVT har.

Ett annat kvitto på SVT:s stora intresse för att skildra hela Sverige är att företaget just nu är inne i en historisk utbyggnad av antalet lokalredaktioner. I slutet av förra året öppnades en redaktion i Karlshamn som därmed blev ort nummer 40 inom SVT. Sedan tidigare arbetar ett 10-tal personer på centralredaktionen i Karlskrona och om ett par år ska nyhetsverksamheten finnas på 50 platser - en dubblering jämfört med hur det såg ut för sex år sedan. Det är ett uttalat mål att denna utbyggnad tydligt ska synas i riksnyheterna.

BLT skriver också att lokalpressen utsätts för en helt orimlig konkurrens från public service. Utmaningarna för de kommersiella medierna är stora och många, det är vi alla ödmjukt medvetna om. Det är av yttersta vikt att Sverige även framöver har en stark fri press. Därför har SVT en återkommande dialog med ledningarna för de lokala mediehusen där vi vill lyssna och lära oss hur vi kan utföra vårt uppdrag så hänsynsfullt som möjligt gentemot de kommersiella lokala medierna.

Michael Österlund, programchef lokala nyheter, SVT

Svar: Det väl välkommet att Michael Österlund tar förväxlingen mellan Ronneby och Karlskrona på allvar. Likaså att SVT jobbar aktivt för en lokal representation i riksnyheterna. Däremot är jag desto mer bekymrad över den stora utbyggnaden av SVT:s lokala redaktioner som Österlund talar om och som i dag effektivt undergräver betalningsviljan för fri media. Om SVT på allvar värnar medielandskapets mångfald bör man lämna den lokala bevakningen till den fria lokalpressen, och fokusera på det nationella uppdraget.

Carl-Vincent Reimers

Läs mer