GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Carl-Vincent Reimers: SVT:s utrikesrapportering är som Svensk Damtidning

Vårt skattefinansierade TV-bolag lägger mer tid på skvallerjournalistik om det engelska hovet än på att bevaka Europas säkerhetskris. Skärp er, och ta ansvar för ert uppdrag gentemot medborgarna.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 18 januari 2022
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Ingen mikrofon från SVT när Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock intervjuades efter EU:s utrikesministermöte.
Ingen mikrofon från SVT när Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock intervjuades efter EU:s utrikesministermöte.Foto: Thibault Camus

Sällan har bristen på bra och saklig Europarapportering i Public service framstått så tydligt som i dag, när en stor europeisk säkerhetskris är i antågande.

Mellan 12–14 januari träffades EU:s försvars- och utrikesministrar i franska Brest för att diskutera den pågående krisen i Ukraina. Vad framförallt Tyskland och Frankrike bestämmer sig för har, i kombination med USA:s och Natos vägval, stor betydelse för säkerheten i Europa. Utgången av mötet var tämligen skralt, inga nya konkreta åtgärder beslutades.

Men också det faktum att EU inte agerar unisont är i sig en stor nyhet under rådande omständigheter.

”Man får gnugga sig i ögonen och påminna sig om att det är public service man tittar på, inte eterversionen av Svensk Damtidning.”
Carl-Vincent Reimers

I stället för en grundlig rapportering i Aktuellt om politikernas uttalanden på mötet fick vi något annat under de tre dagar mötet pågick. Nämligen flera utrikesreportage om dels Storbritanniens premiärminister Boris Johnssons spritfest, dels anklagelserna om sexuella övergrepp mot Englands prins Andrew.

I Aktuellts sändning den 12 januari ägnas 2,5 minuter åt de två skandalerna. Dagen efter var det dags igen. Då är nyheten ”Prins Andrew avsäger sig militära titlar”, samtidigt som utrikesministrarnas diskussioner om den militära verkligheten inte ens nämns. Det slutliga crescendot kommer den 14 januari då Aktuellt brassar på med påannonseringen ”Fester kan bli Johnssons fall”. Väl i reportaget inser man att själva nyheten är att Boris Johnsson bett om ursäkt – en andra gång.

SVT-cheferna tyckte uppenbarligen detta var tillräckligt stort för att ägna hela sju minuter åt händelsen inklusive en lång intervju med korrespondenten Katrine Marçal. Samtidigt, inte ett ord om utrikesministermötet. Man får gnugga sig i ögonen och påminna sig om att det faktiskt är public service man tittar på, inte eterversionen av Svensk Damtidning.

För tydlighetens skull kan SVT:s prioritering jämföras med den tyska Public service-kanalen ZDF som den 14 januari hade ett två minuter långt utrikesreportage där utrikesministermötet sammanfattas från en mängd perspektiv. Inte mindre än tre tunga EU-profiler citeras: Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, Frankrikes försvarsminister Florence Parly och EU:s utrikesrepresentant Josep Borell.

Det är inte det att SVT saknar resurser. Kanalens EU-reporter Chripstoffer Wendick och Europakorrespondenten David Boati bjuder varje gång de medverkar på innehållsrika utrikesreportage. Men när SVT-cheferna ska prioritera väger dessa ändå lätt jämfört med smaskigt, brittiskt kvällstidningsskvaller.

Det håller inte om man säger sig jobba i allmänhetens tjänst.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.