Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SVT måste skrota sin trångsynta klimatnationalism

Sveriges ledande samhällsprogram förmår inte förmedla de stora klimatpolitiska beslut som tas på EU-nivå. Den trångsynta klimatnationalismen måste få ett slut.
Publicerad 28 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Greta Thunberg. En har makt att på allvar påverka klimatpolitiken.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Greta Thunberg. En har makt att på allvar påverka klimatpolitiken.Foto: Virginia Mayo

I söndags arrangerade SVT:s Agenda sin stora klimatdebatt med representanter för alla riksdagspartier. Bortsett från politikerna fanns också forskare på plats för att syna politikernas besked. Tyvärr får man säga att debatten blev ett stort misslyckande.

Klimatfrågan är global till sin natur och Sverige står endast för en försvinnande liten del av de globala utsläppen. Det är därför helt naturligt att den främsta politiska nivån för Sverige att påverka klimatet är EU med sina 450 miljoner invånare.

Annons

Trots detta faktum ägnade SVT i princip hela programmet åt att diskutera de nationella klimatmål som i mångt och mycket är irrelevanta ur global klimatsynpunkt. En som reagerat mot detta är nationalekonomen John Hassler. ”Att media fortsätter att fokusera på olika nationella mål som inte får någon som helst effekt på de globala utsläppen är obegripligt”, säger han i en intervju med Näringslivets medieinstitut som publicerades under torsdagen.

Samtidigt ignorerades under SVT:s debatt nästan helt det intensiva politiska arbete som nu pågår på EU-nivå för att skärpa klimatpolitiken. I juli presenterade EU-kommissionen under ordförande Ursula von der Leyens ledarskap ett nytt lagstiftningspaket, ”Fit for 55”. Det är en ambitiös plan för att uppnå koldioxidneutralitet till år 2050 i hela unionen, bara fem år efter det svenska nationella målet.

”Allmänheten förtjänar en klimatdebatt som utgår från den politiska nivå där makten faktiskt finns, och det är EU.”
Carl-Vincent Reimers

Paketet innehåller tolv direktiv och förordningar och berör i princip alla sektorer som släpper ut koldioxid. Bland annat handlar det om att skärpa det nuvarande systemet med handel av utsläppsrätter för stora industrier och energiproduktion, samt att utöka det till sjöfarten. Därtill vill man se ett nytt separat utsläppshandelssystem för vägtransporter och byggnader.

I andra delar är utsläppsreglerna på EU-nivå konstruerade så att det gör svenska regleringar verkningslösa vad gäller klimateffekten. Ett exempel är regeringens subventioner för miljöbilar, ”Bonus malus”. Eftersom EU nyligen infört ett maxtak för utsläppsintensiteten i sålda bilar gör det att de svenska subventionerna för lågutsläppande bilar i stället ger biltillverkarna en buffert för att kunna sälja fler bilar med högre utsläpp i andra EU-länder.

Per Bolund (MP) kan stå på en presskonferens och säga att han räddar världen, men effekten för klimatet är obefintlig.

Regeringen gör såklart allt för att dölja detta, men det är häpnadsväckande att också SVT spelar med i denna klimatnationalistiska charad i stället för att avslöja den. Inte minst då SVT säljer in sitt program med påannonseringen att det handlar om globala problem och konsekvenser för hela mänskligheten. Då kan man inte bara ignorera den viktigaste politiska nivån för att hantera dessa.

Socialdemokraterna ska ändå ha en eloge för att de som enda parti valde att skicka dit någon med verklig makt att påverka klimatpolitiken, Europaparlamentarikern Jytte Guteland. Som egenskap av föredragande för den nya klimatlagen leder hon arbetet för parlamentets räkning i förhandlingen med medlemsländerna och kommissionen.

Men så fort Guteland under debatten faktiskt sade något intressant och styrde in samtalet på EU:s handel med utsläppsrätter, bröt Agendas reporter och frågade i stället om hur Guteland vill bekämpa det för Blekinge livsviktiga inrikesflyget. En försvinnande liten del av EU:s totala utsläpp.

Det är dags att SVT vaknar och tar klimatfrågan på allvar. Allmänheten förtjänar en klimatdebatt som utgår från den politiska nivå där makten faktiskt finns, och det är EU.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons